Obavijesti

Sport

Komentari 45

Vodič za Euro U-21: Gdje i s kim igramo, što je imperativ?

Vodič za Euro U-21: Gdje i s kim igramo, što je imperativ?
1

Hrvatska U-21 reprezentacija plasirala se na Europsko prvenstvo nakon 15 godina. Grupnu fazu igramo u San Marinu, a imamo jako zahtjevnu skupinu s Engleskom, Fracuskom i Rumunjskom

VIDEO

Važno je ljeto pred hrvatskom U-21 reprezentacijom. Izabranici Nenada Gračana (57) plasirali su se na tu smotru nakon dugih 15 godina.

Igrali su tada Srna, Babić, Šafarić, Zahora, Kranjčar, Pranjić i Eduardo da Silva na U-21 prvenstvu u Njemačkoj, a vodio ih je iskusni Martin Novoselac. Ta družina ispala je u skupini iza kasnijih osvajača Italije i doprvaka Srbije i Crne Gore. 

Dobru klapu imali smo i 2000. godine kada smo se plasirali na prvenstvo u Slovačkoj. I to je bila strašna generacija s Pletikosom, Šerićem, Tudorom, Vranješom i Lekom. Vjerovali ili ne, to društvo završili je na četvrtom mjestu u skupini.

Sve ove godine Hrvatska je odgajala sjajne mlade igrače, prodefilirali su kroz HNS-ov sustav mladih reprezentacija brojni supertalenti poput Modrića, Kovačića, Mandžukića, ali nikako se 'mini-vatreni' nisu uspijevali plasirati na kontinentalnu smotru. Sve do izabranika Nenada Gračana i još jedne nadarene generacije predvođene Vlašićem i Brekalom. Ćaleta-Car je vodio mlade do Eura, ali na njemu neće zaigrati jer ga Marseille nije pustio jer 1. srpnja počinju pripreme kluba i žele da od prvog dana bude s momčadi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Olimpijske igre su san

Važan potez napravio je HNS uoči odlaska reprezentacije na prvenstvo. Produžili su ugovor izborniku Gračanu što će treneru dati potrebni mir jer zna da mu se ništa neće dogoditi ako ispadnu već u skupini. Nema imperativa, ali neki ciljevi i želje postoje. Ako naši prođu skupinu i dođu do polufinala osigurat će nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine.

Hrvatska U21 - San Marino U21

Nikad hrvatska nogometna reprezentacija nije bila na Olimpijskim igrama. Natjecanje je to U-23 selekcija, a mogu se registrirati i tri igrača starija od 23 godine. I tu nastaje prava pomama. Nema hrvatskog nogometaša koji ne želi na to natjecanje. Kramarić, Rakitić, Modrić, Perišić... Ma svi žele igrati. U nekim kuloarima čak se moglo i čuti da bi se za tu priliku u reprezentaciju voljeli vratiti Ćorluka i Mandžukić, ali o tom potom.

Valja napomenuti i da će se igrati utakmica za peto mjesto ako Engleska bude među četiri momčadi. Razlog? Oni na Olimpijske igre idu kao Velika Britanija pa se otvara mjesto još jednoj selekciji, a tu će se ugurati ona koja izbori peto mjesto.

Gračanova 23 Vatrena

Nenad Gračan objavio je popis od 23 igrača za Europsko prvenstvo koje se igra u San Marinu i Italiji. Hrvatska će se na završnom turniru sučeliti Rumunjskoj, Francuskoj i Engleskoj

Golmani:

Posavec, Grbić, Šemper

Ovdje nema nikakvih iznenađenja, iako je zanimljiv slučaj Karla Letice. Mladi hrvatski čuvar mreže prošloga je ljeta otišao u Club Brugge, skupio 16 nastupa u sezoni, stigao do A reprezentacije, pa izgubio svoje mjesto u U-21 vrsti. Bivši vratar Hajduka bio je standardan na vratima Club Bruggea do listopada 2018. godine, a onda ga je Ivan Leko "zakucao" na klupu. I na neki mu način - uništio snove.

Josip Posavec iza sebe ima prilično kvalitetnu sezonu, zasluženo će i na Euru biti "jedinica", dok će se Ivo Grbić i Adrian Šemper boriti za poziciju pričuvnog vratara. Golman Lokomotive je od svih reprezentativaca skupio najviše minuta u sezoni (3104 minute), a čuda na vratima U-21 vrste radio i u prijateljskoj utakmici protiv Francuske. Adrian Šemper je dugo čekao priliku u Serie A, na gol Chieva zasjeo tek u finišu sezone i - oduševio. Odmah si kupio "jedinicu" za sljedeću sezonu.

Centralni braniči:

Benković, Katić, Kalaica

Nažalost, Nenad Gračan na Europskom prvenstvu zbog ozljede ne može računati na ozlijeđenog Marina Pongračića (Red Bull), a zbog odluke Marseilla ni na vođu momčadi Duju Ćaletu-Cara. Ali na raspolaganju ima A reprezentativca Filipa Benkovića. Izostankom najiskusnijeg, neupitan u prvoj postavi je Filip Benković, branič Celtica koji bi dogodine trebao igrati u Premier ligi (Leicester).

Nikola Katić profitirao je odlaskom u Škotsku (Rangers), osjetio čar igranja velikih utakmica, ali i nastupa pred ozbiljnim auditorijem. Takve su ga stvari izgradile u još boljeg igrača, pa bi Katić trebao uskočiti umjesto Ćalete-Cara u paru s Benkovićem.  Treću stopersku poziciju popunio je Kalaica koji iza sebe ima 71 nastup za Benficu u Drugoj ligi. Što i nije (pre)visoka razina, ali je se ne smije niti podcijeniti. Razlog? Kalaica je kroz Benficu B igrački rastao uz Joaoa Felixa, Rubena Diasa, Ferra, Florentina Luisa... igrače koji su iz Europske lige izbacili Dinamo. A Gračan po potrebi na stoperima može koristiti još Borevkovića i Uremovića.

Desni bekovi:

Uremović, Borevković

I tu Gračan ima problema, velika je šteta što pravo nastupa za Hrvatsku više (barem ne na ovom Europskom prvenstvu) nema Fran Karačić. Kapetan Lokomotive ušao je u ove kvalifikacije kao desni bek U-21 vrste, pa preuzeo australsku putovnicu, te je sada na "stand byu". A Hrvatska u ovoj generaciji nema klasičnih bekova, pa će tu poziciju ipak "pokrpati" Uremović i Borevković.

Filip Uremović iza sebe ima dobru sezonu u Rubin Kazanu, no tamo djeluje isključivo kao stoper. I po tome ga se može koristiti kao "priučenog beka", a da to može funkcionirati dokazao je u prijateljskoj utakmici zabivši gol Francuzima. Toni Borevković je osvježenje na ovom popisu, branič Rio Avea na visokoj je cijeni u Portugalu. A što je vrlo važno, tamo je igrao i stopera i desnog beka.

Lijevi bekovi:

Sosa, Bradarić, Čabraja

Hrvatska u budućnosti neće imati problema s ljevacima, to je sada sigurno. Borna Sosa prošloga je ljeta otišao u Stuttgart gdje je skupio tek 12 bundesligaških nastupa i 613 minuta. No, takve se brojke u njemačkom okruženju ne smiju podcijeniti, Sosa će i dalje biti prva opcija Nenada Gračana na lijevom beku. Jednostavno, bivši branič Dinama bio je jedan od ponajboljih igrača u ovim kvalifikacijama, a nogometnu suradnju njega i Brekala (znaju se napamet) po lijevoj strani Gračan neće zaobići.

Zagreb: Dinamo i Hajduk susreli se u 18. kolu HR Prve lige

Domagoj Bradarić bez dvojbe je "opcija dva", samo je pitanje hoće li Bradarić biti potpuno spreman za Europsko prvenstvo. A velika je sreća što se kapetana Hajduka može koristiti na brojnim pozicijama (najviše lijevo krilo), pa bi on trebao biti "univerzalac" Nenada Gračana. I igrač od velikog povjerenja. Marijan Čabraja tu je "za svaki slučaj".  S popisa je otpao Rijekin Petar Mamić zbog ozljede.

Zadnji vezni:

Šunjić, Bistrović, Moro, Majer

Za središnjicu terena ne treba brinuti, Nenad Gračan tu ima dovoljno kvalitete i iskustva. Ivan Šunjić se ove sezone izgradio u Dinamu, Kristijan Bistrović je igrao Ligu prvaka (na Santiago Bernabeu srušio i Real Madrid), Nikola Moro svakim danom igra sve bolje. A tu je i Lovro Majer. Istina, "desetka modrih" za sada nije u top-formi, većinu važnih utakmica Dinama provodi na tribinama, ali njegove su lopte - drugačije. Lovro Majer zna i može, s pravom se našao na ovom popisu.

Zagreb: Dinamo i Osijek sastali se u polufinalu hrvatskog nogometnog kupa

Nenad Gračan i na Europskom prvenstvu će forsirati 4-2-3-1 sustav igre, tu će kao "šestice" ordinirati Šunjić i Bistrović, a "osmice" će biti Moro i Majer. Sredina terena (vezni i polušpice) bit će najjača snaga ove Hrvatske, a Gračan u svakom trenutku na dva zadnja vezna može spustiti Bašića ili Ivanušeca. I tu opet neće pogriješiti. Hrvatski izbornik izvan "kadra 23" je ostavio dvije zanimljive "šestice" Darka Nejašmića i Ivana Lepinjicu, važne igrače Hajduka i Rijeke, Gračan je računao kako su mu za Euro dovoljna dva takva igrača. A tu nema ni Palaverse, kao ni ozlijeđenog Mudražije...

Prednji vezni (polušpice, krila):

Brekalo, Vlašić, Halilović, Murić, Bašić, Ivanušec

Ovdje nema tajni, tri pozicije iza napadača popunit će Brekalo (lijevo), Vlašić (sredina) i Halilović (desno). Da, u nekim taktičkim postavkama Gračan može izrotirati pozicije Vlašiću i Haliloviću, no sustav i način igre ostat će isti. Ova je trojka dominirala kvalifikacijama, na njih se izbornik može osloniti. Alen Halilović je kapetan generacije, a vjerojatno je bio i prvo ime cijelih kvalifikacija, Josip Brekalo je "ubojita napast" s lijevoga krila, a Nikola Vlašić najvažnija karika ove reprezentacije. On igri U-21 vrste daje ton, energiju, igru u oba smjera, ali moć.

Nenad Gračan tu će kao polušpicu još koristiti Tomu Bašića koji igra na visokoj razini (baš na toj poziciji) u Bordeaux, a njegova "ljevica" može svima kroz udarce ili ubačaje stvoriti velike probleme. Luka Ivanušec će tu biti u rotaciji na svim pozicijama, dok je Robert Murić uvijek u stanju lomiti "jedan na jedan" i raditi višak po krilnim pozicijama. A ovoga je proljeća pokazao kako se na njega itekako može računati. Na ovom popisu nema Ante Ćorića, što nije (pre)veliko iznenađenje, veznjak Rome je u sezoni ipak odigrao samo 48 službenih minuta, ali ni Ivana Fiolića koji je s Genkom (također bez velikog učinka) osvojio naslov prvaka Belgije, kao ni Andrije Balića (Fortuna Sittard).

Napadači:

Jakoliš, Kulenović

Hrvatski napadači na klupskoj sceni nisu ubojiti što može biti problem. Marin Jakoliš prošao je cijele kvalifikacije, pošteno odradio svoju ulogu, na putu prema Europskom prvenstvu zabio i pet golova. Mladi napadač nije briljirao na klupskoj sceni (22 nastupa, jedan gol), pa je Gračan u reprezentaciju pozvao i Sandra Kulenovića. Najmlađeg člana U-21 vrste (rođen u prosincu 1999. godine) koji je u poljskoj Ekstraklasi (za Legiju u 21 nastup zabio četiri gola). A Legija je ipak razina više u odnosu na Admiru Wacker. A drugih, realnih kandidata, za napadača U-21 reprezentacije Gračan danas i nema...

Koga sve nema na popisu?

Ozljede: Marin Pongračić, Robert Mudražija, Petar Bočkaj.

Odluka izbornika: Karlo Letica, Ante Palaversa, Darko Nejašmić, Ivan Lepinjica, Andrija Balić, Ante Ćorić, Ivan Fiolić.

Drugi razlozi: Duje Ćaleta-Car

Minutaža po klubovima 

  • 3104 - Grbić
  • 2939 - Ivanušec
  • 2928 - Kalaica
  • 2861 - Šunjić
  • 2845 - Posavec
  • 2730 - Vlašić
  • 2527 - Bradarić
  • 2500 - Katić
  • 2284 - Benković
  • 2176 - Čabraja
  • 2145 - Uremović
  • 2108 - Borevković
  • 2056 - Moro
  • 1754 - Bašić
  • 1551 - Mamić
  • 1527 - Brekalo
  • 1484 - Murić
  • 1427 - Bistrović
  • 1287 - Jakoliš
  • 857 - Kulenović
  • 776 - Majer
  • 630 - Šemper
  • 695 - Halilović
  • 613 - Sosa

Tko su naši protivnici?

Spomenuli smo već da Hrvatsku čeka zahtjevna grupa s Engleskom, Francuskom i Rumunjskom. Potonji su ipak nešto slabija kvalitete, ali nipošto ih ne treba otpisati. Rumunji su nakon dugo vremena složili sjajnu mladu reprezentaciju koja bi i nama i drugima mogla napraviti velike probleme.

 

Engleska:

Golmani: Angus Gunn (Southampton), Dean Henderson (Manchester United), Freddie Woodman (Newcastle United)

Braniči: Jake Clarke-Salter (Chelsea), Jay Dasilva (Chelsea), Lloyd Kelly (AFC Bournemouth), Jonjoe Kenny (Everton), Ezri Konsa (Brentford), Fikayo Tomori (Derby County), Aaron Wan-Bissaka (Crystal Palace)

Vezni: Harvey Barnes (Leicester City), Hamza Choudhury (Leicester City), Kieran Dowell (Everton), Phil Foden (Manchester City), Morgan Gibbs-White (Wolverhampton Wanderers), James Maddison (Leicester City), Mason Mount (Derby County), Ryan Sessegnon (Fulham)

Napadači: Tammy Abraham (Aston Villa), Dominic Calvert-Lewin (Everton), Demarai Gray (Leicester City), Reiss Nelson (Arsenal), Dominic Solanke (AFC Bournemouth).

Ukupna vrijednost: 245 milijuna eura.

England U21 v Germany U21 - International Friendly - Vitality Stadium

Najvredniji engleski igrač je Ryan Sessegnon, vrsni bočni/krilni igrač iz Fulhama. Vrijedi 35 milijuna eura, a prošlog je ljeta bio najtraženiji mladi igrač na svijetu. Ipak, ostao je u Fulhamu, a na koncu s njima i ispao iz lige. Otići će sigurno u ovom prijelaznom roku, ali za puno manje novce.

Treba tu izdvojiti i Fodena iz Cityja koji je ove sezone napravio još jedan seniorski iskorak, a za egzekuciju u napadu pobrinut će se Tammy Abraham iz Aston Ville te neugodni Reiss Nelson koji je u Hoffenheimu upijao znanja od našeg Andreja Kramarića.

Francuska:

Golmani: Paul Bernardoni (Nimes), Gautier Larsonneur (Brest), Maxence Prevot (Sochaux)

Braniči: Ibrahima Konate (RB Leipzig), Dayot Upamecano (RB Leipzig), Malang Sarr (Nice), Moussa Niakhate (Mainz), Anthony Caci (Strasbourgh), Fode Ballo-Toure (Monaco), Colin Dagba (PSG), Kelvin Amian (Toulouse)

Vezni: Ibrahima Sissoko (Strasbourgh), Houssem Aouar (Lyon), Matteo Guendouzi (Arsenal), Olivier Ntcham (Celtic), Jonathan Ikone (Lille)

Napadači: Jonathan Bamba (Lille), Martin Terrier (Lyon), Jeff Reine Adelaide (Angers), Moussa Dembele (Lyon), Jean- Philippe Mateta (Mainz).

Ukupna vrijednost: 339 milijuna eura.

Essen, firo: 21.03.2019, Football, U21 Friendly Match, Season 2018/2019, U21, Germany - France

Što tek reći za Francuze. Najvredniji igrač im je Ibrahima Konate iz Leipziga. Ovaj 20-godišnjak vrijedi vrtoglavih 45 milijuna eura, kao i Aouar iz Lyona. Veznu liniju povezuje Guendouzi iz Arsenala, a u špici je neugodni Moussa Dembele.

Rumunjska: 

Golmani: Ionut Radu (Genoa), Catalin Cabuz (Hermannstadt), Andrei Vlad (FCSB)

Braniči: Ionut Nedelcearu (Ufa), Adrian Rus (Sepsi), Virgil Ghita (Viitorul), Alexandru Pascanu (Leicester), Florin Stefan (Sepsi), Cristian Manea (Cluj), Radu Boboc (Viitorul)

Vezni: Tudor Baluta (Viitorul), Dragos Nedelcu (FCSB), Alexandru Cicaldau (Craiova), Ianis Hagi (Viitorul), Vlad Dragomir (Perugia)

Napadači: Florinel Coman (FCSB), Andrei Ivan (Rapid Beč), Dennis Man (FCSB), Darius Olaru (Gaz Metan), Andrei Ciobanu (Viitorul), George Puscas (Palermo), Denis Dragus (Viitorul), Adrian Petre (Esbjerg)

Ukupna vrijednost: 47,35 milijuna eura.

Euro 2020 Qualifier - Group F - Romania v Faroe Islands

Jasno je da je Rumunjska u ovoj zahtjevnoj grupi u teškom položaju. Ipak, imaju oni svoje 'konje za trku'. Nedelcu, Cicaldau i Hagi čine sjajan trokut u sredini terena i jedni su od najtalentiranijih veznjaka istočne Europe uopće. Od ofenzivnih igrača treba izdvojiti sjajnog driblera Mana te stasitog napadača Puscasa koji je već godinama u Italiji. Opasan je i Dragus iz Viitorula.

Tko je još na Euru?

  • U grupi A nalaze se domaćin Italija, Španjolska, Poljska i Belgija.
  • U grupi B nalaze se Njemačka, Danska, Srbija i Austrija.
  • U grupi C nalaze se Engleska, Francuska, Rumunjska i Hrvatska.

Domaćin San Marino nije dobio priliku automatski se kvalificirati na Euro, iako je inače praksa da automatski upad na natjecanje imaju zemlje-domaćini.

Dani Olmo će igrati za Španjolsku

Izbornik mlade španjolske nogometne reprezentacije Luis de la Fuente uvrstio je  na Europsko prvenstvo u Italiji i San Marinu vodi i veznjaka zagrebačkog Dinama Danija Olma. Olmo je dosad upisao šest nastupa za Španjolsku U-21 vrstu. Španjolska igra u skupini A s domaćinom Italijom te Poljskom i Belgijom.

Gdje i kada se igra?

  • Hrvatska prvi susret igra protiv Rumunjske na stadionu Serravalle u San Marinu 18. lipnja u 18:30. 
  • Potom igramo s Francuskom, opet na Serravalleu u 21:00.
  • Zadnju utakmicu u skupini igramo protiv Engleske 24. lipnja, također u Serravalleu.

Ostali stadioni:

Gdje gledati?

Prava televizijskog prijenosa za područje Republike Hrvatske ima Hrvatska radiotelevizija koja je najavila kako će na drugom programu HTV-a i platformi HRTi prenositi sve utakmice Hrvatske i još nekoliko utakmica iz naše skupine.

U rasporedu je tako i utakmica Engleska - Rumunjska (petak, 18:30), ali ne i derbi skupine Engleska - Francuska (utorak, 21 sat).

Osim toga, HRT će, neovisno o ishodu utakmica Hrvatske, prenositi i oba polufinala (27. lipnja) i finalnu utakmicu 30. lipnja od 20:45 u Udinama.

Utakmice se bez naknade mogu gledati i na računalima, mobitelima i tabletima. One koje prenosi HRT bit će na njihovoj platformi HRTi, dok su sve ostale na novoj stranici Uefine televizije.

Satelit besplatno nudi sve

Ipak, gledateljima u Hrvatskoj u televizijskom su prijenosu dostupne sve utakmice Europskog prvenstva, pa tako i one koje ne prenosi javna televizija.

Prvenstvo, naime, prenosi i njemačka televizija Sport1 koju se u Hrvatskoj može gledati preko satelita u SD-u (Astra 1M, 19.2°E) i kod nekih IPTV i kablovskih operatera bez naknade. Kod nekih se nalazi u dodatnom paketu uz naplatu. 

Na kanalu Sport1 mogu se pratiti sve utakmice Europskog prvenstva osim onih njemačke reprezentacije, koje prenose tamošnje javne televizije ARD i ZDF. I njih se može bez naknade gledati putem satelita i u ponudi nekih IPTV i kablovskih operatera.

Raspored utakmica

Skupina A

1. kolo, 16. lipnja:
Poljska - Belgija 3-2
Italija - Španjolska 3-1

2. kolo, 19. lipnja:
Španjolska - Belgija (Reggio Emilia, 18.30)
Italija - Poljska (Bologna, 21.00)

3. kolo, 22. lipnja:
Belgija - Italija (Reggio Emilia, 21.00)
Španjolska - Poljska (Bologna, 21.00)

Skupina B

1. kolo, 17. lipnja:
Srbija - Austrija (Trst, 18.30)
Njemačka - Danska (Udine, 21.00)

2. kolo, 20. lipnja:
Danska - Austrija (Udine u 18.30)
Njemačka - Srbija (Trst u 21.00)

3. kolo, 23. lipnja:
Austrija - Njemačka (Udine u 21.00)
Danska - Srbija (Trst, 21.00)

Skupina C

1. kolo, 18. lipnja:
Rumunjska - Hrvatska (Serravalle, 18.30)
Engleska - Francuska (Cesena, 21.00)

2. kolo, 21. lipnja:
Engleska - Rumunjska (Cesena, 18.30)
Francuska - Hrvatska (Serravalle, 21.00)

3. kolo, 24. lipnja:
Hrvatska - Engleska (Serravalle u 21.00)
Francuska - Rumunjska (Cesena, 21.00)

Polufinale, 27. lipnja:

pobjednik skupine A - drugoplasirani iz skupina B/C ili
pobjednik skupine C (Bologna, 18.00)

pobjednik skupine B - drugoplasirani iz skupine A ili
pobjednik skupine C (Reggio Emilia, 21.00)

Finale, 30. lipnja

pobjednici polufinala (Udine, 20.45)

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...