Obavijesti

Sport

Komentari 72

Vratili smo Dinamo! Šivali su se novi grbovi, navijači slavili

Vratili smo Dinamo! Šivali su se novi grbovi, navijači slavili
12

17 GODINA Na Valentinovo 2000. godine Dinamo se vratio tamo gdje mu je mjesto, vratio se navijačima. Povratkom imena u maksimirske odaje ušetao je tada 40-godišnji Zdravko Mamić...

VIDEO

Imamo Dinamo!, uzviknuo je Velimir Zajec podigavši slavodobno ruke u zrak. Podno zapadne maksimirske tribine bilo je 10.000 navijača. Prošlo je 17 godina od jednog od najvažnijih događaj u Dinamovoj povijesti, povratka svetog imena.

- Dijelim sreću sa svim tim navijačima. Bad Blue Boysi su bili uporni, na kraju su pobijedili. Ovo je pobjeda naših navijača, pobjeda demokracije i pobjeda jednog kluba koji je uvijek bio simbol hrvatstva - rekao je tada Velimir Zajec.

>> Bilo je to na Valentinovo: Dan kad je Zeko viknuo 'Imamo Dinamo'

POGLEDAJTE VIDEO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
 

Dinamo se vratio tamo gdje pripada

Na Valentinovo 14. veljače 2000. godine Dinamo se vratio tamo gdje mu je mjesto. Vratio se navijačima. Mučki su mu ga uzeli, praktički preko noći, proglasivši ga sljedbenikom komunista, ali navijači nisu odustajali.

Borili su se protiv neviđene represije i sistema te izborili za veliku pobjedu. U sat vremena nakon povratka imena u Dinamo se učlanilo 3000 novih članova. 

Ovo je bila njihova pobjeda.

Pobjeda navijača koji su dobivali batine jer su se usudili javno navijati za svoj Dinamo. Čekali su podno zapada, bilo je i sukoba s interventnom, nervoza je bila u zraku. Ali bilo je jasno da se događa nešto posebno. Kad je Zajec izašao iz uprave kluba, sve je proključalo. Dobili su ono za što su krvarili.

Tuđman: Vrati djeci Dinamo

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman promijenio je Dinamu ime u Croatia.  No to ime Dinamovi navijači nikad nisu prihvatili. Zlatko Canjuga otkrio je kako mu je pokojni Tuđman na samrtničkoj postelji rekao:

- Vrati djeci Dinamo.

Canjuga je u to vrijeme bio predsjednik Croatije. Organizirana je skupština kluba, a na tajnom glasovanju od 44 čovjeka, 43 su bila za povratak imena Dinamo, a samo jedan je bio za ime Dinamo-Croatia. Nitko nije bio za ostanak imena Croatia.

- Sve je počelo dva dana prije tog Valentinova u mojoj kući u Gračanima. Spojio sam Zlatka Canjugu i Zdravka Mamića. Bili su još pokojni Ivo Pukanić i novinar Tomislav Židak. Strategiju smo radili do dugo u noć. I vratili smo ga 14. veljače 2000. - ispričao je Željko Šelendić, poznati zagrebački poduzetnik.

Nakon velike pobjede navijači su krenuli prema metalnom natpisu 'Croatia'. Policijski kordon je popustio, ali navijači nisu uspjeli skinuti natpis. No on je ionako u nekoliko sati otišao u povijest. Već sljedećeg jutra više ga nije bilo...

Vratio se Dinamo, a došao - Mamić

S povratkom imena Dinamo na velika je vrata u maksimirske odaje ušao tada 40- godišnji Zdravko Mamić. Canjuga je odstupio i Dinamo je od tada u rukama Mirka Barišića i Mamića. Ništa se nije promijenilo do danas...

Zdravko je nedavno odstupio s mjesta izvršnog predsjednika zbog USKOK-ovih optužnica o izvlačenju novca iz Dinama, ali ostao je Dinamov čovjek iz sjene, takozvani 'savjetnik', bez kojega u klubu ne može proći niti jedna važnija odluka. 

Marko Lukunić/Pixsell

Naša borba nikad neće stati

I danas traje borba za Dinamo.

Među Bad Blue Boysima vlada razdor, neki se bore za povratak svog Dinama, a odbijaju pratiti ovaj koji osvaja titule pred šaćicom navijača, dok su oni drugi tu kad je Liga prvaka i tu i tamo na ponekoj domaćoj utakmici.

BBB se bore za ravnopravno sudjelovanje u izborima kluba što su im onemogućili pa se i danas na utakmica zna čuti onaj poklič kao i 90-ih:

'Vratite nam Dinamo!'

Borna Filić/PIXSELL

Brzo, šivaj nove grbove

Dinamo je prvu utakmicu nakon povratka imena odigrao u Vukovaru pred oko 8000 ljudi. 'Modre' je tada vodio Marijan Vlak, a utakmica je završila 0-0.

No uoči te utakmice vladala je prava panika.

Trebalo je brzo promijeniti grbove na dresovima jer više nije bilo Croatije.

- Imali smo spremne prazne dresove, bez grba. Čekali smo da vidimo što će biti. I čim je vraćeno ime, morali smo reagirati. Dresove smo odnijeli u vešeraj na kvart Jordanovac i cure su šivale Dinamove grbove. Uoči te utakmice u Vukovaru Canjuga je pozvao igrače na sastanak i rekao im da je povratak imena bila posljednja Tuđmanova želja - ispričao je ekonom Livio Cvrk.

VIDEO: PRVA UTAKMICA NOVOG DINAMA

 

Skidaj kvake da ih Franjo ne vidi

S kakvom su se represijom morali boriti tih godina u Canjugino vrijeme pokazuje i priča iz maksimirskih odaja.

Ne samo da su redari na ulazima oduzimali navijačima sve rekvizite sa znakom 'd', prava histerija vladala je i tamo gdje navijači ne mogu, na maksimirskih hodnicima.

Jedna od anegdota iz tog vremena potječe od tadašnjeg novinara Sporskih novosti Tomislava Židaka koji je u jednom tekstu napisao kako su kvakve na vratima jedino što je u maksimirskim hodnicima ostalo od slavnog Dinama.

Već drugi dan kvake su uklonjene...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram