Obavijesti

Sport

Komentari 40

Za HNL nema zime: Dani Olmo sam ruši 'zimski' rekord lige

Za HNL nema zime: Dani Olmo sam ruši 'zimski' rekord lige
2

Hrvatski su klubovi u prva tri dana prijelaznog roka već uprihodili oko 1,2 milijuna eura. Najbogatija je zima bila u sezoni 2014/15., kad su klubovi zaradili više od 26 mil. eura, a Olmo bi taj rekord mogao skinuti sam

VIDEO

Ušli smo u zimski prijelazni rok, a znate što to znači. Pijenje kava i komentiranje svih glasina o transferima na nogometnome mercatu. Glavna tema? Za ljubitelje HNL-a nema dileme - Dani Olmo. Njegov agent Andy Bara tvrdi da je “modrima” na stol stigla ponuda Barcelone.

- Sretan sam što su se glasine pretvorile u konkretnu ponudu. Proveo sam šest godina u La Masiji i oni su me naučili životnim vrijednostima - rekao je Olmo za L’Esportiju pa dodao:

- Moj je cilj odlazak na Euro. Teško ću tamo ako sljedećih šest mjeseci igram samo u malom natjecanju (1. HNL, op.a.).

Olmo ima ugovor do ljeta 2021. Za šest mjeseci ući će u zadnju godinu ugovora, što bi Dinamu zasigurno otežalo poziciju u pregovorima s Danijevim budućim poslodavcima. Sad “modri” imaju priliku nešto utržiti. Što bi njegov odlazak mogao značiti na HNL? Probila bi se “magična barijera” od 30 milijuna eura za izlazne transfere, što bi ligi dalo na vrijednosti i značenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatski su klubovi u prva tri dana prijelaznog roka već uprihodili oko 1,2 milijuna eura. Najbogatija je zima za HNL bila u sezoni 2014/15., kad su klubovi zaradili više od 26 milijuna eura. Rijeka je za devet milijuna prodala Kramarića Leicesteru, Brozović je za osam milijuna eura otišao u Inter, a Olmo bi sam mogao srušiti taj rekord.

Pregled dosadašnjeg zimskog prijelaznog roka:

  • Dinamo

Nenad Bjelica malo će provjetriti svlačionicu. Ispalo se iz Europe, u HNL-u Dinamo ima značajnu prednost, a gura se i u Kupu pa nema potrebe za tolikim rosterom. Ima dosta igrača s visokim primanjima poput Marija Gavranovića i Francoisa Moubandjea koji baš i ne igraju najbolje.

Također, ima interesa i za Amera Gojaka i Nikolu Moru. Gojaka prati Sevilla, a izvori bliski klubu pričaju da je za Moru opasno zagrizao francuski prvoligaš Monaco. 

Pojavila se i priča da moskovski CSKA želi na posudbu Lovru Majera.

  • Hajduk Split

Oleksandr Svatok prodan je Dnjipru, a odlazaka će biti još. Igor Tudor preuzeo je uzde i priliku će dati svim igračima kroz zimske pripremne treninge, ali jasno je da će više forsirati igrače iz domaćeg bazena. Najavio je da će "bilima" pokušati vratiti "hajdučki identitet" pa bi minutažu mogli dobiti talentirani mladići iz druge momčadi poput Blagaića i Skorupa koji su priključeni prvoj momčadi.

Svoje je, čini se, u dresu Hajduka odigrao Gambijac Hamza Barry. Istječe mu ugovor na ljeto, a s "bilima" nije htio produžiti suradnju. U MOL Fehervaru želi ga bivši trener Hajduka Joan Carrillo koji dobro poznaje Gambijčeve mogućnosti, ali zapelo je s pregovorima. Barry želi više od 300 tisuća eura godišnje plaće koliko nude Mađari. Hajduk i ciparski Apollon podijelit će odštetu pola-pola, ako do transfera dođe.

  • Rijeka

Jedan od direktora Rijeke, Ivan Mance, potvrdio je da će Rijeka ići u racionalizaciju troškova pa se mogu očekivati prodaje. Na adresu Rijeke već su stigle ponude za četiri igrača, ali se ne navodi za koje. Ipak, za pretpostaviti je da se radi o Acostyju, Gorgonu, Čolaku...

Rijeka će morati dovesti novi stoperski par. Dario Župarić otišao je za 800 tisuća eura u Portland Timbers, a Roberto Punčec skrasio se u Kansasu. Ne zna se što će biti s Petrom Mamićem i Zoranom Kvržićem koji su izbačeni iz prve momčadi. Kvržić je naknadno pomilovan, ali u završnici je prvenstva bio prikovan za klupu. Kvrža bi navodno mogao u Osijek u kojemu je već igrao.

  • Osijek 

U Osijeku najavljuju prijelazni rok bez previše pompe i trzavica. Ako se nešto atraktivno pojavi na tržištu, oni će reagirati. Kao, primjerice, prošle godine kad su uzeli Laszla Kleinheislera.

Najviše interesa ima za Mirka Marića kojeg u svojim redovima želi kijevski Dinamo. Predsjednik Ivan Meštrović najavio je da će prodavati samo ako bude ponuda koje će ga "izuti" iz cipela.

Također, kazao je Meštrović da bi volio da vodeći HNL klubovi više trguju međusobno. Kao nekoć Dinamo i Hajduk u transferu Nike Kranjčara u redove "majstora s mora". Smatra da bi to pomoglo popularizaciji lige. On bi htio Dinamova Lovru Majera, a Dinamo želi Boška Šutala i Mihaela Žapera. Tko zna, možda bude nešto...

  • Gorica

Kristijan Lovrić privukao je skaute turskog Bašakšehira i uskoro bi na adresu Gorice mogla sletjeti višemilijunska ponuda. Ipak, izvori bliski "turopoljskom ponosu" potvrdili su nam da je Dinamo već "zakapario" Lovrića za ljetni prijelazni rok.

Također, u Gorici ima dosta upita za Lukasza Zwolinskog i Cherifa Ndiayea, dva ubojita napadača. Najavljen je odlazak nekoliko igrača s manjom minutažom. Matija Špičić trebao bi u Varaždin, a upitan je i status Nemanje Ljubisavljevića kojeg muče ozljede.

Gorica planira dovesti četiri-pet igrača. Posebno žele zadnjeg veznog jer im je Mario Marina za 100 tisuća eura otišao u azerbajdžanski Sabah. Trebala bi doći i dva tamnoputa igrača na probu, ali njihova imena još nisu poznata javnosti.

Sportski direktor Mindaugas Nikoličius kazao je da će on i suradnici češljati afričku regiju jer smatraju da tamo ima jeftinih, a dobrih igrača. Imaju dobra iskustva s Uganđaninom Miyom i Nigerijcem Atiemwenom na kojima su zaradili milijune eura.

  • Lokomotiva

Iza "lokosa" je još jedna solidna, stabilna polusezona. Njihov glavni eksponat je mladi kosovski reprezentativac Lirim Kastrati koji je zaintrigirao skaute Bešiktaša i francuskog prvoligaša Reimsa. 

Trener Goran Tomić i dalje će se oslanjati na mlade trupe. Još više prostora trebali bi dobiti Cokaj, Tolić, Jakić, Tuci.

Od izlaznih transfera poprilično je siguran samo odlazak Domagoja Drožđeka. On nije zadovoljan minutažom, a na posudbu ga želi dovesti Varaždin u kojem je i ponikao. Veliki dužnici ostali su Brazilac Emerson i iskusni dvojac Sammir-Budimir.

  • Slaven Belupo

Bit će ovo prve pripreme Belupovih nogometaša pod paskom zahtjevnog Tomislava Stipića. On je tijekom zimske pauze organizirao mini-kamp za najdarovitije kadete i juniore kluba i neke od njih će priključiti pripremama prve momčadi.

Najavljeno je i dovođenje nekoliko iskusnijih igrača. Jedan od njih već je stigao, radi se o Kameruncu Francku Etoundiju koji puno obećava. 

  • Inter Zaprešić

"Div iz predgrađa" ima možda i najlošiju situaciju. Još se ne zna što će biti eventualnim preuzimanjem kluba od strane jedne kineske firme pa je treneru Toplaku teško išta i planirati.

Klubu se nedavno priključio hrvatski Francuz Sacha Marasović koji je prošao nogometnu školu Marseillea, a nije isključeno da direktor Branko Laljak izvuče još nekog aduta iz rukava. 

Visoki inozemni transfer mogao bi ostvariti Serder Serderov koji je polusezonu završio sa osam golova. 

  • Istra

Nikako da krene Puležanima. Čak ni sa stranim kapitalom Baskonia-grupe. Nedavno su predstavnici kluba bili na razgovoru kod glavnog menadžera Haritza Kerejete koji je najavio veća ulaganja u klub.

Svlačionicu Ivana Preleca napustio je Mario Ćuže koji se nakon šestomjesečne posudbe vratio u Dinamo pa će njegovo mjesto u napadu preuzeti litavski napadač Karolis Laukžemis. 

  • Varaždin

U Varaždinu bi moglo biti svega. Izvori bliski klubu potvrdili su nam da na posudbu žele dovesti Marija Ćužu i Komnena Andrića iz Dinama te Domagoja Drožđeka iz Lokomotive.

Također, obranu bi mogao pojačati iskusni Špičić iz Gorice, a spominju se i dva Brazilca koja u klub želi dovesti Eduardo da Silva. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...