Obavijesti

Sport

Komentari 0

Zambata: Jerković je bio uspravan kao katedrala

Zambata: Jerković je bio uspravan kao katedrala
7

U Plavom salonu Dinamova stadiona održana je komemoracija za najveću "plavu devetku" Dražana Jerkovića, koji je preminuo u 72. godini

VIDEO

Plavi salon bio je pun, a bilo je Jerkovićevih prijatelja i poklonika svih generacija. Prvi je govorio kroničar hrvatskog nogometa Fredi Kramer.
- Bio je izuzetan, najveći među najvećima, sportska i ljudska vertikala. U 22 godine u Dinamu bio je igrač zbog kojeg se dolazilo na utakmice. U 310 utakmica zabio je 322 gola, što znači da je zabijao više od gola po utakmici. Bio je nesavitljiv, principijelan. Često sam svjedočio kad su mu nudili laskave titule. On bi samo odgovorio: 'Može, ali bez mene'.
Zbog svoje principijelnosti prije tri godine odbio je mjesto počasnog predsjednika Dinama. Netko je rekao: "Onaj tko je Jerkovića jednom vidio, zapamtit će ga za cijeli život".
Slaven Zambata, njegov nasljednik u napadu i kapetan 1967. godine, kad su "plavi" osvojili Kup Velesajamskih gradova, pričao je tužnoga glasa:
- Imao sam sreću biti u njegovoj blizini gotovo 50 godina. Prvi put vidio sam ga 1959., Dinamo je igrao protiv Zvezde, a Jerković je škaricama zabio prvi gol, pa još jednim škaricama pogodio stativu. Imao je neponovljiv osjećaj za gol, takav igrač se više ne rađa. Bio je pravi vođa, pravedan, veći autoritet i od trenera. U zadnjim razgovorima s njime osjetio sam tugu, koju je on vješto skrivao. Povukao se, ali bio je i marginaliziran od svojih najvećih ljubavi, kluba i reprezentacije. No ostao je principijelan do kraja i uspravan kao katedrala.
Tonko Vukušuć, koji jer s njim radio u Cibaliji, govorio je jecajući i u suzama, što je ganulo sve nazočne, od kojih je većina pustila suzu.
- Bila je čast biti prijatelj i suradnik takvom čovjeku. Ostavio je dubok trag u Slavoniji, u to vrijeme roditelji su djeci davali ime po Draži.
Od mlađih, o Jerkoviću je pričao Igor Štimac:
- Tužan sam jer ga nema, no sretan što sam imao priliku s njime raditi. Bitno je utjecao na ono što ću poslije postati.
Nazočnima se obratio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
- Bio je najveći 'plavi devet'. Uz njegovo ime vežu se najbolji Dinamovi rezultati i prvi rezultati reprezentacije. Najveći su uvijek najveći, pa i u životu. Uvijek je bio svoj, a samo su najveći uvijek svoji. To je veliko zadovoljstvo, ali i najviše stoji, a Draža je to znao - rekao je Bandić. Na komemoraciji su bili i izaslanik predsjednika države Stjepana Mesića Željko Mataja, Željko Klarić iz Ministarstva prosvjete i športa, predsjednik HNS-a Vlatko Marković te njegovi suigrači Lamza, Zambata, Čerček, Škorić, Gračanin. Od mlađih tu su bili Vlak, Ladić, Kasalo, Pakasin, Jurčević...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu