Obavijesti

Sport

Komentari 3

Zaprešićka senzacija: Kuglamo iz hobija, a prvaci smo Europe

Zaprešićka senzacija: Kuglamo iz hobija, a prvaci smo Europe
21

ZAPREŠIĆKA EKIPA Ispalimo oko 30.000 kugli godišnje svaki. Nogometaš 
i rukometaš nakon našeg se treninga nisu mogli pomaknuti. Prvi smo put ove godine postali prvaci Europe

VIDEO

U novoj zaprešićkoj kuglani odnedavno stanuju novi europski prvaci. Kuglački klub Zaprešić ove je sezone napravio nezamislivo objedinivši titule u Svjetskom kupu i Ligi prvaka, oba puta na svom terenu.

- Slažemo ovu momčad sedam, osam godina i osvojili smo praktički sve što se moglo osvojiti. Nemamo poraza, odigrali smo savršenu prvoligašku sezonu 18/18 s prosjekom od 623 čunja, što nikom nije uspjelo - kaže nam Darko Oršić (55), tajnik i trener šesterostrukog prvaka Hrvatske koji se ove sezone prvi put popeo na krov Europe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:56

Kuglanje je sport koji su popularizirali Amerikanci, ali zapravo se radi o izmijenjenoj varijanti koju kuglači nazivaju bowling. Igraju s povećanom kuglom uz dodatni, deseti čunj kako bi igrači imali veće šanse za rušenje. Primamljivije je za rekreativce jer jedan igrač može gađati maksimalno triput zaredom prije nego što igra drugi igrač iz momčadi. Klasično je kuglanje nešto sasvim drugo.

- Jako je zahtjevno i to je razlika u odnosu na bowling, gdje nema puno sagibanja. Ovdje moramo ići što je moguće niže u trećem koraku, a onda trpe i kvadricepsi, leđa i rameni pojas pa je fizički zahtjevno i dobro za kondiciju - kaže Oršić, čija je momčad šarolika:

- Neki rade, a neki studiraju. Imamo energetičara, čovjeka u pošti, privatnog poduzetnika, studenta, građevinskog inženjera, strojara...

Kuglana u Zaprešiću, koju je izgradio Grad prije nešto više od godinu dana, izgleda doista impresivno. Omogućila je rezultatski iskorak momčadi sa zapadnih obronaka Medvednice.

- Od 1987. do prošle godine djelovali smo u skladištu pod istočnom tribinom stadiona Intera koje je bilo neprimjereno za bavljenje sportom. Novom dvoranom dobili smo vrhunske uvjete, otvorili smo je za javnost petkom, imamo i 15 novih kuglača od devet do 13 godina uz 20-ak postojećih - kaže Oršić.

Koliko igrači pucaju pod pritiskom da moraju nešto ponoviti?

- Sve je u treningu, trebate do iznemoglosti ponavljati neke poteze. Pa mi smo u završnici Lige prvaka od 1440 kugli promašili jednu jedinu. Prvoligaške utakmice priprema su za situaciju da nešto morate odigrati u Europi. Nekad smo gubili takve utakmice, a sad odigramo kad trebamo.

Za razliku od brojnih popularnih sportova, kuglanje ipak sportašima ne donosi zaradu.

- Nitko od toga ne živi, svima nam je to dodatni hobi. A od onih koji se žele baviti kuglanjem zahtijevamo samo ljubav i članarinu od oko 100 kuna mjesečno, sve ostalo ćemo osigurati mi. Pravih profesionalaca u svijetu ima samo desetak, a oni zarađuju najviše 2000 eura mjesečno. To im mogu dati bogatiji klubovi koji su, u usporedbi s nama, kao Dinamo i Barcelona.

Posebna su priča ozljede kojih, s obzirom na zahtijevnost sporta, ima kod onih koji vježbaju nepripremljeni.

- Upala mišića je neizostavna, ali nema nekih velikih ozljeda. Sve se svodi na istegnuća mišića i manje probleme s koljenima.

Među onima koji su "nastradali" kuglajući bili su bivši trener nogometaša Intera Marijan Jantoljak i nekadašnji rukometni reprezentativac Denis Špoljarić.

- Jantoljak je rekao da je u boljoj kondiciji od cijele ekipe i pitao nas koliko bacamo po treningu. I bacio je 200 puta, a onda se tri dana nije mogao pomaknuti. Slično je bilo i sa Špoljarićem i rukometnom reprezentacijom - kaže Oršić.

Kapetan momčadi Matija Mance (31) ispod žuto-plavog dresa otkrio je asimetričnost mišića bacačke ruke i stajne noge prilikom izbačaja. To i nije tako čudno s obzirom na to da tijekom treninga baci 200 kugli četiri puta tjedno odnosno preko 30.000 kugli godišnje!

- Vježbamo u teretani da ispeglamo te nejednakosti na tijelu - kazao je energetičar.

- Studirao sam visoki napon pa ne mogu baš puno primijeniti profesiju u kuglanju, haha. Ponosan san zbog ostvarenog ove sezone, ali nismo nakon toga nešto posebno veće face. Svi dišemo kao jedan, družimo se ponekad i s curama. Doduše, ne igramo s njima da ne nastane neka svađa - nasmijao se.

O čemu razmišlja prilikom bacanja kugle, upitali smo ga.

- Pokušavam ponoviti isti zalet, kao što košarkaši usavršavaju automatizam šuta. I na kraju onda rukom eventualno mijenjaš smjer kugle. Korak je srž svega...

  • 40 kilometara na sat prosječna je brzina kugle prilikom izbačaja
  • 3 kilograma teži kugla
  • 120 puta ispale kuglu tijekom utakmice. A na jednom treningu i po 200 puta!
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram