Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog njih su mijenjali pravila: Ujedinjena Koreja s 20 igrača

None Foto: REUTERS

Nakon što je na Zimskim olimpijskim igrama nastupila ženska hokejaška reprezentacija Ujedinjene Koreje, prvi put na svjetskom rukometnom prvenstvu nastupa zajednička momčad obje Koreje

Dvoranom u Berlinu odzvanjali su taktovi tradicionalne korejske folk pjesme 'Arirank', a igrači ujedinjene Koreje držali su se za ruke. Prvi je to put da je zajednička momčad obje Koreje nastupila na najvećoj rukometnoj sceni.

Prvi puta rukometni reprezentativci Koreje zaigrali su pod zastavom na kojoj se ne nalaze obilježja njihovih država, već je na zastavi pod kojom sada igraju prikazan plavi korejski poluotok na bijeloj podlozi.

Nakon što se reprezentacija Južne Koreje kvalificirala na Svjetsko prvenstvo, u Svjetskoj rukometnoj federaciji odlučili su da će 30 godina nakon pada Berlinskog zida pokušati srušiti i prepreke između ove dvije države.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group A - Korea v Germany | Autor: FABRIZIO BENSCH Foto: FABRIZIO BENSCH

- To je poruka mira i vrlo važan trenutak za sport, ali i budućnost ovih zemalja. Sport mora imati zadatak rušenja nekih bivših i budućih zidova, ovo je pravi put  - rekao je predsjednik njemačkog rukometnog saveza Andreas Michelmann.

Korejcima je dopušteno dovesti 20 igrača, dok sve ostale momčadi imaju pravo na 16 igrača i dvije zamjene. U svojem rosteru imaju 16 igrača Južne i četiri igrača Sjeverne Koreje koji će stvarati probleme treneru Cho Youngu-shinu koji s njima trenirao nikad prije ovog susreta. 

- Nismo ih imali gdje gledati i nismo dobili nikakve informacije o tim igračima. Prvi put smo ih vidjeli na okupljanju 23. prosinca i polako otkrivamo njihove mane i kvalitete. Taj prvi susret je bio malo čudan, ali sa svakim doručkom, treningom i ručkom smo postajali sve prisniji. Atmosfera unutar momčadi je odlična i svi se slažu - rekao je trener Korejaca.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group A - Korea v Germany | Autor: FABRIZIO BENSCH Foto: FABRIZIO BENSCH

Osim njega, problema je imala i Njemačka koja ususret prvoj utakmici nije mogla pronaći video materijale spomenutih igrača.

Tema: Svjetsko rukometno prvenstvo 2019. u Danskoj i Njemačkoj

Komentari (2)