Obavijesti

Sport

Komentari 21

Zbrajanje štete: Hajduk ostaje bez barem deset milijuna kuna

Zbrajanje štete: Hajduk ostaje bez barem deset milijuna kuna
2

Nekad su igrači rado dolazili u Hajduk i u prvi plan isticali sjajnu atmosferu na stadionu i redovito igranje u Europi. Ne bi bilo čudo da nakon ove blamaže pobjegnu glavom bez obzira...

VIDEO

Porazu i ispadanju Hajduka od Gzire čudom su se čudili i češki turisti koji su jučer svratili na turističko razgledanje Poljuda.

- Ispali od kluba s Malte? O Bože... u nevjerici je procijedio i slegnuo ramenima Jiri iz Praga.

Blamaža protiv Maltežana jučer je u Splitu, pa i šire, bila tema broj jedan, a između pitanja tko sve ide i tko dolazi, provlačilo se i pitanje koliku je uopće štetu pretrpio Hajduk ispadanjem u prvom pretkolu od malo poznate malteške momčadi.

Šteta koja je nanesena imidžu kluba je nemjerljiva, mrlja je to koju će ispirati generacije, baš kao što je teško mjerljiva i šteta koju će klub pretrpjeti u budućim transferima. Naravno da nije isto prodavati primjerice Nikolu Vlašića nakon što ste u doigravanju za Europsku Ligu držali Everton u šaci, i nekoga od aktualnih prvotimaca koji su se izblamirali protiv Maltežana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:07

Jednako tako je i s ulaznim transferima, nekad su igrači rado dolazili u Hajduk i u prvi plan isticali sjajnu atmosferu na stadionu i redovito igranje u Europi. Ne bi bilo čudo da nakon ove blamaže pobjegnu glavom bez obzira...

No sve je to 'nematerijalna šteta' koju je teško staviti na papir i podvući crtu, no postoji i ono što se može izračunati, a to je direktna šteta koju je Hajduk pretrpio. Krenimo od nagrada koje UEFA uplaćuje za prolaz, a koja u prvom pretkolu iznosi 240.000 eura, u drugom 260.000 eura, trećem 280.000 eura, do zadnjeg pretkola, odnosno doigravanja, koje vrijedi 300.000 eura.

O grupnoj fazi ne treba ni trošiti riječi. Jasno, pitanje je do kud bi Hajduk dogurao i koliko bi odigrao utakmica, ali samo ispadanje u prvom pretkolu koštalo ga je 260.000 eura.

Izgubit će Hajduk milijunski iznos i od neprodanih ulaznica. Ako pretpostavimo da bi stadion bio jednako pun kao i u dosadašnjim europskim izletima, te ako odbijemo pretplatnike koji imaju besplatan ulaz, po svakom domaćem europskom susretu Hajduk je izgubio između 250 i 300.000 eura, a u zadnjoj fazi doigravanja i puno više. Konkretno, samo na ispadanju od Gzire blagajna Hajduka ostati će praznija za otprilike 250 - 300.000 eura.

Na spomenute iznose treba naravno dodati i gubitak sponzora, zarade na stadionu i oko stadiona na dan utakmica... Na svu sreću ne i gubitak novca od TV prava, jer Hajduk ima višegodišnji fiksni ugovor s HT-om za prijenose europskih utakmica, na koji ne utječe ni njihov broj, kao ni na atraktivnost protivnika.

Jasno, treba uzeti u obzir i troškove organizacije utakmica, putovanja, eventualne kazne UEFA-e..., tako da je teško precizno izračunati i direktno izgubljenu zaradu. Ako pretpostavimo da bi se Hajduk plasirao do faze doigravanja, što je uostalom uoči sezone i predstavljeno kao cilj kluba, direktno izgubljena dobit od nagrada UEFE i prodanih ulaznica može se procijeniti na oko 10 milijuna kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti
NEUNIŠTIV JE

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti

Modrić je odigrao svih 90 minuta u pobjedi Real Madrida nad Barcelonom (3-2) i opet bio ključan čovjek svoje momčadi...
VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...
KAO BRZI VLAK

VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...

Već mjesecima se diskutira o tome hoće li hrvatski maestro ostati u Real Madridu i sljedeću sezonu. Nema više ključnu ulogu kao nekada, većinom ulazi s klupe, ali u svakoj minuti pokaže koliko vrijedi