Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbrka na štafeti zbog spola: Trče li to muškarci ili žene?

None Foto: Screenshot/youtube

Mengxue i Zenghuan su bile prva i druga na 400 metara, a dan kasnije sudjelovale su u štafeti 4x400m. Svjetsku publiku zaintrigirao je njihov izgled. Dio gledatelja uvjeren je da se radi o muškarcima

Pomutnja među spolovima u atletici nije neuobičajena stvar. Svake godine barem jedan ili dva atletičara moraju dokazivati spol, a uglavnom su to žene s poremećajem viška muških hormona u organizmu.

Hiperandrogenizam danas je uobičajena pojava u atletskom svijetu, posljednja megazvijezda koja je nekoliko puta morala dokazivati svoju ženstvenost bila je Caster Semenya.

Foto: screenshot/

Tu se još, sjetit ćemo se svi, mogu ubrojati i Maria MutolaDutee Chand, Heidi Krieger i druge...

A jedna takva situacija dogodila se na kineskom državnom atletskom prvenstvu u Daningu gdje su glavne akterice bile Liao Mengxue i Tong Zenghuan, atletičarke na 200 i 400 metara.

Mengxue i Zenghuan su bile prva i druga na 400 metara, a dan kasnije sudjelovale su u štafeti 4x400m. Svjetsku publiku zaintrigirao je njihov izgled koji podsjeća na hiperandrogenizam, no iz kineske atletske asocijacije uvjeravaju da se radi o ženama.

U karijeri su nastupale na nekoliko međunarodnih natjecanja, ali nisu postigle značajniji rezultat niti ispunile normu pa ih neće biti na Svjetskom prvenstvu u Tokiju.

Što vi mislite?

Komentari (68)
  • treneru svi mi viču da sličim na muško. trener odgovar, ma boli te k...c!

    4. 9. 2019,   16:37
  • Po meni bi najprije trebalo pogledati da li dotične atletičarke imaju miša ili minđu. Naši stari su po tome znali da li je netko muško ili žensko. Danas se situacija zakomplicirala jer osoba može imati miša, ode u državnu instituciju gdje izjavi da je zapravo žensko (iako ima miša) i može se natjecati sa ženskima, ići u ženske zahode itd.

    4. 9. 2019,   16:30
  • ti si kceri tatin sin

    4. 9. 2019,   16:18