Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zlatni Fantela i Marenić: Gisele Bundchen je bila sretna za nas

None Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 3

Šime i Igor su do pobjede u Guanabara zaljevu došli na dominantan način, jedrili su bez velikih pogrešaka, a do zlata su došli kao što su to proteklih godina činili njihovi veliki suparnici Australci

Još prije smo se dogovorili da ćemo brod nazvati po brazilskoj manekenki Gisele Bundchen, a Gisele nam je u Riju donijela zlato, kazao je kormilar zlatne hrvatske posade u klasi 470 Šime Fantela, koji je s Igorom Marenićem uzeo olimpijsko zlato. 

U Rio de Janeiru su 30-godišnjaci iz zadarskog kluba Sv. Krševan fantastično odradili regatu u zaljevu Guanabara i do uspjeha karijere stigli sa 15 bodova ispred srebrnih Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana, odnosno brončanih Grka Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kagialisa.

'Australci imaju proračun od 100 milijuna eura'

Šime i Igor su do pobjede u Guanabara zaljevu došli na dominantan način, jedrili su bez velikih pogrešaka, a do zlata su došli kao što su to proteklih godina činili njihovi veliki suparnici Australci s kormilarom Belcherom, vlasnikom šest uzastopnih naslova svjetskih prvaka.

- Osjećam sada samo mir i sreću, iako je ovo predugo trajalo, čak devet dugih dana i ne sjećam se napornijeg natjecanja u životu. Bili smo koncentrirani na startu, a odmah smo vidjeli da Australci idu na Grke u borbi za srebro. Kontrolirali smo utrku i odradili savršen posao za olimpijsko zlato. Brod je bio stvarno vrlo brz, jedra su bila savršena, a i mi nismo bili loši. Pobijedili smo i te Australce kojima je proračun valjda 100 milijuna eura, a nama za usporedbu 100 kuna. Oni imaju ogroman tim i tehnologiju iza sebe, prognostičare, svakakva čuda, a mi bacamo u more običnu spužvu umjesto plutača. Mislim da smo odjedrili najbolju utrku u životu, sazreli smo, a samo kada se sjetim OI u Londona, kada su nas u Weymouthu Novozelanđani već u prvom plovu izbacili iz igre za medalje - kazivao je presretni 30-godišnji Fantela, koji već 15 godina jedri sa, kako ga naziva, svojim bratom Igorom, koji je s Cresa. 

- Bilo je izuzetno teško ostati smiren, pogotovu u srijedu kada je odgođen plov. Zahvaljujem se svima koji su nam omogućili ovo zlato, svojim i Šiminim roditeljima i jedva čekam doček prvo u Zadru, gdje živimo, a potom i na mom Cresu. Odlično funkcioniramo zajedno, naravno da ima i svađa, ali su one čisto oko tehničkih pitanja i jedrenja - izjavio je Igor Marenić, dok je u Marini di Gloria gotovo svaki trenutak morao prekidati razgovor zbog brojnih čestitara. 

'Gisele, hvala ti, i javi se'

Hrvatska ima jedriličarsko olimpijsko zlato, ali hrvatsko jedrenje ima brojne probleme koji nisu mimoišli ni zlatni dvojac. 

- Tek u zadnje vrijeme pojavio se sponzor bez koga ne bi uspjeli ići ovako dobro i brzo. Po sredstvima koje dobivamo samo iz HOO sigurno ne bi ostvarivali ovakve rezultate, bili smo obojica zaposleni u Hrvatskoj vojsci, ali je to propalo, pa smo sad bez zdrastvenog, mirovinskog i ostalog - objasnio je Šime, dodavši kako još nisu odlučili o svojoj budućnosti. 

- Iskreno, morat ćemo sjest i dobro razmislit što ćemo, kad se ova gungula slegne. Mi imamo već 30 godina, Šime je nadomak ženidbe, i ja ću zasnovati obitelj, a sve to će biti jako teško samo s našim stipendijama. Mi smo i ovako netipična posada u 470, gdje je kormilar obično niži od flokiste, a kod nas je obrnuto, pa Šime mora jako paziti na težinu - pojasnio je Igor, još mokar od kupanja nakon pobjednosnog prolaska ciljem.

- I to je bila obična fama koju su napuhali američki mediji koji su zaljev Guanabara proglasili vrlo opasnim za zdravlje zbog onečišćenja. Mi otpočetka nismo vjerovali u to, sve je tu bilo besprijekorno.  

2016 Rio Olympics - Opening ceremony | Autor: DAMIR SAGOLJ Foto: DAMIR SAGOLJ I na kraju, Gisele Bundchen nažalost, nije bila u Marini di Gloria, njezino ime nije moglo, zbog pravila, biti ispisano na Šiminom i Igorovom brodu, no dobila je posebnu zahvalu. Bila je brža i bolja od Nicole Kidman, po čijim filmovima svoj brod naziva legendarni Australac Beclher. 

- Brod nas je služio savršeno, bio je nadnaravno brz. Gisele, hvala ti, i javi se.

Tko zna, možda se i javi. 

Tema: Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016.

Komentari (7)
  • Čestitke momcima. Biti toliko dominantan u uvjetima kakve imaju-to je fascinantno!

    18. 8. 2016,   23:56
  • Jel se srame ovi potkupljivci iz HOO-a dok čitaju ovo ili ih uopće ne zanima ovo jer su zauzeti negdje sa prasetinom šta im curi iz usta. Bravo dečki bar ste mi vi razveselili dan u ovom sivilu koji nas okružuje.

    19. 8. 2016,   02:50
  • Primjer ste sloge i zajedništva, ekipa bez premca! Kapa do poda (i kresnite tu manekenku...)!

    19. 8. 2016,   05:34