Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Zlatu se nisam nadala, a sada idem malo prošetati po Riju'

None Foto: JASON CAIRNDUFF

Presretna sam, nadala sam se medalji, no nisam razmišljala o zlatu. Sada se želim odmoriti, malo prošetati po Riju. Možda ću medalju proslaviti kupanjem na Copacabani, rekla je hrvatska atletičarka

Nakon što je prije četiri godine u Londonu osvojila broncu u skoku u dalj, hrvatska atletičarka Mikela Ristoski uspela se na najvišu stepenicu pobjedničkog na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Ristoski je osvojila zlato u konkurenciji osoba s intelektualnim teškoćama s novim osobnim rekordom od 5,79 metara, što je osam centimetara bolji rezultat od njezina dosadašnja rekorda.

Mikaela je u četvrtoj seriji (5,67) pretekla svjetsku rekorderku i olimpijsku pobjednicu Poljakinju Karolinu Kucharczyk (5,55), a u zadnjoj seriji je Puljanka postavila i osobni rekord od 5.79 metara. Treća je bila Malezijka Siiti Ismail (5,20).

- Presretna sam, nadala sam se medalji, no nisam razmišljala o zlatu - kazala je 26-godišnja Puležanka, članica AK za osobe s invaliditetom Medulin.

Mikela je na posljednja tri velika natjecanja gledala u leđa sjajnoj Poljakinji koja je osvojila zlato na POI u Londonu, na svjetskom prvenstvu u Dohi prošle godine, te ove godine na EP-u u Grossetu. 

- Prije početka natjecanja bila sam nervozna, no kada je krenulo natjecanje super sam se osjećala. Iz skoka u skok sam bila sve bolja i bolja - dodala je.

Ristoski je osvojila drugo zlato, te ukupno četvrtu medalju za Hrvatsku na POI u Rio de Janeiru, nakon zlata stolnotenisačice Sandre Paović, srebra Zorana Talića u skoku u dalj, te bronce Velimira Šandora u bacanju diska. Hrvatska sada ukupno ima 18 paraolimpijskih odličja u povijesti.

- Sada se želim odmoriti, malo prošetati po Riju. Možda ću medalju proslaviti kupanjem na Copacabani - poručila je na kraju.

Ristoski je do zlata i njezinih sjajnih rezultata posljednjih godina vodio Danial Temim s kojim surađuje već osam godina.

- Bio je to sjajan Mikelin nastup. Pobijedila je paraolimpijsku pobjednicu iz Londona, svjetsku i europsku prvakinju, te svjetsku rekorderku. Mikela se borila hrabro i super je odradila ovo finale - kazao je Temin.

Dodao je kako je taktika bila prvim skokovima osigurati medalju, a onda pokušati napasti zlato. Što se pokazalo dobitnom formulom.

- Mikela se dizala iz skoka u skok i to je bio naš dogovor. Prvo osigurati medalju, a onda napasti zlato, Bila je to uzbudljiva borba.

Mikeli je na zlatu čestitala i njezina prva trenerica Jelena Vuković, brončana u bacanju diska na POI u Ateni 2004. godine.

- Kada smo započeli s treninzima Mikela je odmah od svih njih iskočila kao netko tko ima talent i netko tko ima volje. Počeci su bili teški, bilo je dosta kriza, ali je brzo zavoljela atletiku i trening. Ona je oduvijek vrlo vrijedna i savjesna sportašica, znala sam da ako nastavi, pred njom je uspješna sportska karijera, što se pokazalo točnim. 

Hrvatski atletski izbornik Tomislav Krističević nije skrivao zadovoljstvo što je 'kraljica sportova' donijela i treću medalju za Hrvatsku u Riju nakon srebra Zorana Talića u skoku u dalj, te bronce Velimira Šandora u bacanju diska.

- Mikela je fenomenalno skakala. Pogodila je sve skokove i osobnim rekordom stigla do zlata. Poljakinja je na posljednjim natjecanjima bila bolja, no Miki je danas bila sjajna - kazao je Krističević.

Komentari (7)
  • Bravo Mikela,uživaj i prošetaj se Riom.Samo ne zaboravi ostaviti medalju u hotelu :-)

    16. 9. 2016,   08:44
  • nisam se ni ja nada nečemu, al i srebrena medalja nebi bila loša.. bravo !

    15. 9. 2016,   18:23
  • Bravo, Mikela! Čestitke!

    15. 9. 2016,   18:49