Obavijesti

Sport

Komentari 0

Zubčić: Još se nisam spremna skroz oprostiti od taekwondoa

Zubčić: Još se nisam spremna skroz oprostiti od taekwondoa
1

BRONČANA OLIMPIJKA Martina Zubčić kaže kako Hrvatska ima šanse za medalje na Svjetskom prvenstvu u taekwondou koje danas počinje u Manchesteru i trajat će do 19. svibnja

VIDEO

Osvajačica brončane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008., taekwondoašica Martina Zubčić Dušak (30), u međuvremenu je magistrirala ekonomiju, radi kao asistentica direktora u Rimac - automobili, upisala doktorat, udala se, a prije deset mjeseci rodila je kćer Petru. 

Mlađim naraštajima ispričala je u subotu na predavanju u svom klubu Dubrava kako je uskladila vrhunski sport i obrazovanje. Za Olimpijske igre pripremala se tijekom četvrtog razreda, pa na nastavi gotovo uopće nije bila. A trebalo je maturirati u XII. gimnaziji, pripremiti se za upise na fakultet i, naravno, trenirati dva puta na dan. Sve to iziskivalo je dobru organizaciju i predanost, kao i podršku obitelji i profesora. 

- Zapravo mi je učenje odvratilo pažnju od stresa nastupa na Olimpijskim igrama. Bila sam na puno turnira, puno sam putovala, skupljali su se bodovi, a učila sam u avionu, u hotelima, između treninga. U školi su mi izašli u susret i mogla sam samo dolaziti polagati ispite - priča Martina. 

Ozljeda ju je udaljila

Zadnju u nizu europskih medalja osvojila je 2016. godine, broncu u švicarskom Montreuxu, no 2017. obnovila joj se ozljeda prednjega križnog ligamenta.

- Operirala sam to koljeno 2011., a kad se ozljeda vratila, pokušala sam bez operacije. Rehabilitacija je potrajala 4-5 mjeseci. Trenirala sam sve do trudnoće, ali sad pauziram. Ne mogu reći hoću li se i kad vratiti, ali ipak nemam još hrabrosti taekwondou reći zauvijek ‘zbogom’. Evo tek ga u posljednje vrijeme ne sanjam više tako često - kaže Martina sjetno.

Zagreb: Martina Zupčić održala predavanje o svojoj karijeri u taekwondo klubu Dubrava

Za taekwondo, koji je počela trenirati sa sedam godina, vežu je samo lijepa sjećanja. 

- Stekla sam puno prijatelja po cijelom svijetu, evo i kuma mi je Marina Sumić (svjetska i dvostruka europska viceprvakinja op.a.) - rekla je Martina. 

Kad se i definitivno prestane boriti, željela bi, kaže, ostati blizu taekwondoa. Pa makar da vodi povremeno treninge jednoj grupi djece. 

Na Svjetskom prvenstvu koje danas počinje u Manchesteru i trajat će do 19. svibnja nasljednica u Martininoj kategoriji, do 57 kg, je Nikita Glasnović, a na tatami izlazi 17. svibnja. 

- Nikita je odličan borac i jaka je u glavi. Borila sam se protiv nje više puta. Dobar znak za ovo svjetsko je i što je ‘skinula’ dvaput Jade Jones, dvostruku olimpijsku prvakinju. Mislim da i ona, a i ostatak reprezentacije, imaju odlične šanse za medalje - kaže Martina. 

Jaka reprezentacija

Smatra da imamo jaku reprezentaciju i ne želi nikoga posebno izdvajati. Prvi dan nastupaju Lena Stojković, Iva Radoš i Leon Glasnović, 16. svibnja na tatami izlaze Doris Pole, Josip Teskera i Deni Andrun Razić, a 17. svibnja na redu su Kristina Tomić, Nikita Glasnović i Toni Kanaet. Dan nakon njih bore se Ana Taslak, Matea Jelić, Lovre Brečić i Luka Horvat, a natjecanje zatvaraju Bruna Vuletić, Ivan Šapina i Vedran Golec.

  • TALENT Sa samo 16 godina ušla je u seniorsku reprezentaciju i iste je godine postala europska prvakinja. Godinu prije bila je 3. juniorka svijeta.
  • 'USMJERIT ĆU KĆER U GLAZBU' Neće, kaže, imati ništa protiv ako mala Petra izabere sport, ali radije će je pokušati usmjeriti u glazbu. 
  • 4 MEDALJE Martina je osvojila 4 medalje na seniorskim europskim prvenstvima - zlatnu, srebrnu i dvije brončane. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe