Obavijesti

Sport

Komentari 4

Zvizdan na plus 35 u Nantesu, a Japanci trče i lete po terenu

Zvizdan na plus 35 u Nantesu, a Japanci trče i lete po terenu
11

Zvonimir Boban se ozlijedio, a uskočio je Kruno Jurčić. Dražen Ladić spašavao je zicere Japanaca, a majstorija Davora Šukera donijela je pobjedu "vatrenima" toga 20. lipnja 1998.

VIDEO

Nakon pobjede protiv Jamajke lakše se disalo, ali za plasman u osminu finala trebalo je pobijediti i Japan. Popodnevna utakmica u Nantesu, gradu u kojem je Ćiro Blažević tri godine vodio istoimeni klub s velikim igračima poput Deschampsa i Desaillya, trebala je na papiru biti lagan posao za naše reprezentativce. No bila je sve osim toga. 

Za početak, uvjeti su bili tropski. Temperatura zraka je bila veća od 35 stupnjeva s velikom vlagom u zraku. Drugo, Japan nije bio bezazlen. Argentina ga je u prvom kolu pobijedila, ali nije to bila polagana predaja. Japanu je to, kao i Hrvatskoj, bilo prvo pojavljivanje na svjetskim prvenstvima i htjeli su ostaviti što bolji dojam. A osim fanatične timske discipline, u momčadi su imali i pravog “španera”, zvijezdu u usponu Hidetoshija Nakatu, koji se tog ljeta preselio u talijansku Serie A, u kojoj će s Mikijem Rapaićem činiti ubitačni napad Perugije.

Uoči utakmice Hrvatsku je zadesila još jedna loša vijest - zbog bolova u lijevoj nozi Boban nije mogao konkurirati za sastav. Ćiro je tako Prosinečkom i Asanoviću u vezi pridodao “trkača” Krunoslava Jurčića.

Godinama kasnije ovu je utakmicu u knjizi “Vatreni lakat” Aljoša Asanović opisao kao paklenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Još za zagrijavanja osjetili smo strašnu vrućinu. Koja je parala dah. Pogledali smo Japance, oni su na zagrijavanju letjeli, kao da je temperatura barem 20-ak stupnjeva niža - prisjetio se Asanović.

Aljoša je godinu dana ranije osjetio koliko Japanci mogu biti opasni, kad je kombinirana reprezentacija Hrvatske od njih izgubila 4-3. Asanović je tad zabio dva gola za Hrvatsku...

Kad je utakmica u Nantesu krenula, Japanci su trčali jednako agresivno kao na zagrijavanju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tukli su prema Ladiću, ali najbolju šansu u prvom poluvremenu imao je Stanić. Junak pobjede protiv Jamajke sjurio se prema japanskom 16-ercu, mogao je pitati golmana Kawaguchija gdje da puca, ali - promašio je sve.

Umalo je uslijedila kazna. Prosinečki je izgubio loptu na sredini terena, Nakayama je izbio pred Ladića, ali naš je golman vrhunski obranio. 

U drugom poluvremenu noge su svima bivale sve teže. Japanci nisu posustajali, ali opet najbolju priliku ima Hrvatska. Šuker nakon dodavanja Silvija Marića gađa prečku! Utakmica je polako ulazila u završnu fazu, činilo se da ćemo teško do pobjede. A onda je, kao i toliko puta ranije, proradila veza Asanović - Šuker. Aljoša je ubacio s lijeve strane, Šuker primirio na desnoj i nekako, jedva, ugurao je kroz ruke Kawaguchiju u 77. minuti. Kad je sudac odsvirao kraj, bilo je jasno - Hrvatska je s te dvije pobjede osigurala osminu finala Mundijala!


Stade de la Beaujoire, Nantes, 20. 6. 1998.: Gledatelja: 35.500, suci: Ramesh Ramdhan (Trinidad i Tobago), Merere Gonzales (Trinidad i Tobago), Achmat Salie (Južna Afrika); Strijelac: 1-0 - Šuker (77'); Žuti kartoni: Prosinečki, Stanić, Nanami, Nakanishi, Akita

HRVATSKA: Ladić, Šimić, Jarni, Štimac (od 46. Vlaović), Soldo, Bilić, Prosinečki (od 67. Marić), Šuker, Jurčić, Stanić (od 88. Tudor)

izbornik: Miroslav Blažević

JAPAN: Kawaguchi, Narahashi (od 79. Morishima), Soma, Ihara, Nakanishi, Yamaguchi, Akita, Nakata, Nakayama (od 71. Okano), Nanami (od 84. Wagner Lopes), Jo

izbornik: Takeshi Okeda


Play of the day: Kralj Kazu nije igrao

Tko zna kako bi dvoboj Japana i Hrvatske završio da je na travnjaku bio Kazuyoshi Miura, najpoznatiji japanski nogometaš. Bio je Miura dio ekipe koja je u kvalifikacijama izborila nastup na SP. No izbornik Takeshi Okada ga je hladno prekrižio i objasnio da Miuru ne vidi ni među zamjenama. Samo dan uoči te Okadine odluke, Miura je zabio hat-trick za Japan protiv Švicarske! Godinu dana ranije zabio je dva gola Hrvatskoj na Kirin kupu.

Nakon prvenstva, Miura se ipak susreo s Hrvatima. Početkom 1999. potpisao je za tadašnju Croatiju. U Zagreb su zbog njega dolazile japanske televizijske postaje, a njihovi fotoreporteri su napeto čekali njegov prvi zgoditak. Nisu ga dočekali. Miura je nakon šest mjeseci napustio klub bez gola. Ali on nikad ne odustaje. I danas je, u 51. godini, najstariji aktivni profesionalni nogometaš u Japanu.

Sada napokon i ti možeš nositi majice iz najslušanijeg navijačkog spota "Moja Croatia". Od danas ih možeš kupiti na stranici ŽUTI KLIK.

Zgrabi svoju majicu što prije jer zalihe su ograničene!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske