Obavijesti

Sport

Komentari 31

Zvone zvona našeg Ante: Rebić je u svojoj župi sredio kapelicu

Zvone zvona našeg Ante: Rebić je u svojoj župi sredio kapelicu
12

GODINA DANA OD VOLEJA Pred panoima s Rebićevom slikom u Vinjanima Donjim turisti se naslikavaju. Malo mjesto u Imotskoj krajini je došlo na svjetsku mapu nogometa kada je Ante zabio gol Argentincima

VIDEO

Godinu dana je prošlo od utakmice Hrvatske i Argentine na svjetskom prvenstvu u Rusiji. Godinu dana od, gotovo povijesnog, gola Ante Rebića, spektakularnog poluvoleja kojim je “načeo” Mesija i društvo.

Tog dana, ako već nisu ranije, Vinjani Donji su došli na svjetsku mapu nogometa. U euforiji pobjede nad “Gaučosima”, ali i kasnijem uspjehu nogometaša, niz Rebića stranu, kako se zove predio gdje je, normalno, i obiteljska kuća Rebićevih, postavljeni su panoi s Antom u dresu reprezentacije. A tu su i danas.

Kažu nam mještani kako turisti, zaljubljenici u nogomet, zastaju pored te udaraju - selfije! I nama je jedna manja skupina “pobjegla”, dok smo se zaustavili ne bi li ih priupitali o toj neobičnoj fascinaciji, auto njemačkih registracija već je odjurio dalje. Ante i spomenik Mercedesu, gotovo da postaju poznatije “znamenitosti” Imotskog od Modrog jezera...

- Ništa neobično. Znaju stati pored njihove kuće pa je slikavaju s ceste - ponosan je jedan naš sugovornik na Antu koji je postao prava ikona, iako ništa nije promijenio u svom ponašanju u Vinjanima i Imotskom, gdje dolazi kad god nema obaveze u klubu ili reprezentaciji. Prije nekoliko dana bio je s ekipom na pizzi u “Lučici”, restoranu uz teren NK Vinjana, omiljenom okupljalištu još dok je bio nebrušeni dijamant.

- Nije ga promijenila slava ni novac. Uvijek isti - ne želi puno odavati Stipe iz “Lučice”, no i on se zadovoljno smješka. Takav je bio i ostao Ante Rebić i nakon transfera u Fiorentinu pa je i kao član Eintrachta jednako samozatajan. No, gol Argentini je ipak nešto posebno.

Mještani znaju napamet

- Kad se samo sjetim da ga je trebao zamijeniti, Ante mahao klupi, a onda dao sve u taj presing - ne trebaju pomoć YouTubea u Vinjanima, svi znaju točno u minutu što se događalo u Njižnij Novgorodu prije točno godinu dana.

- Svi smo zajedno gledali utakmicu, prvo poluvrijeme je djelovalo kao da će Antu isključiti, zbog grubosti. Ali znam ga: jednostavno je morao pokazati prgavim Argentincima da se i mi možemo “staviti”, a i sudac je bio svjestan da je suparnicima previše dopuštao pa me nije bilo strah. A u drugo poluvrijeme kao da je ušao drugi, smireni Ante. I to je trebalo prepoznati, pustiti ga da odigra tih desetak minuta, istrči presing na Caballera, prisili ga na grešku i onda onako zabije - posebno je sretan Antinim uspjehom Branislav Škeva Mićo, dugogodišnji direktor NK Vinjana, gdje je “Pit bull iz Vinjana” ponikao.

- Na dočeku kojeg smo organizirali u jedan dan bilo je 15 tisuća ljudi, to je bila teška ekstaza. Ante je predobar momak, nadasve pošten i kad god dođe kući, uvijek je u gužvi, hoće svima učiniti... Nama je u klubu prije nekoliko mjeseci poklonio 60 lopti, pola “četvorki”, pola “petica”, markere i opremu, a ne mogu vam opisati koliko to znači našoj djeci. Mi smo mali klub, nemamo iluzija, mi živimo za igrače poput Bušića, Majstorovića, Radeljića i naravno Ante Rebića koji ovdje naprave prve sportske, nogometne korake. Presretni smo kad netko od njih napravi takvu karijeru pa Anti mogu poželjeti samo zdravlja i sreće u životu - dok pričamo s Mićom doznajemo koliko je njegov uspjeh odjeknuo u svijetu.

- U SAD-u imam rodbinu, i nakon Svjetskog prvenstva jedan od njih, Amerikanac, čitao je na portalima o Anti i Vinjanima. I onda je on krenuo s kampanjom, pokazivao je njihovim klubovima gdje financije nisu problem, kako je moguće da se stvori takav igrač u sredini gdje se gotovo nema za kopačke. A neću niti govoriti da je nosio hrvatski “kockasti” Rebićev dres i da je svugdje bio prepoznat, da je to bila teška ludnica.

Nedavno su u Vinjanima bili njemački novinari, također radili reportažu o Rebiću. I njima je Mićo rekao svoje razmišljanje o Antinoj karijeri - misli da je prerastao klub iz Frankfurta, da je vrijeme da ode u Atletico ili možda neki klub iz Premier League.

- Nikako u Italiju, njemu jednostavo ne odgovara tamošnje poimanje nogometa. On voli nadigravanje, vic na terenu, a da je tehnički još malo bolji, bio bi kao Ronaldo! - kaže direktor NK Vinjani.

Skromni roditelji

Nitko živ u Vinjanima ne zna ima li Ante curu, ali zanimljivo, svi naši sugovornici posebno su naglasili kako redovito pomaže, ali ne voli o tome govoriti niti dizati ikakvu pompu. Recimo, još prije dvije godine je svojoj župi nabavio zvono za kapelicu Svete Kate kod župnog ureda. Potvrdio nam je to i fra Josip, dvije godine župnik u Vinjanima koji kaže kako nije osobno upoznao Antu, ali zna cijelu obitelj. I oni su, poput većine u Imotskoj krajini “nezahvalni” za medije jer ne žele “iskakati iz paštete”.

Svratili smo do Rebićevih, radi se na okućnici, dočekali su nas gostoljubivo kao i svi (posebno Snoopy, Antin ljubimac pasmine mops) no ništa od bilo kakve izjave. Susjedi su nam pak rekli da ih i dalje čudi toliko zanimanje za Antu, točnije za njegovu obitelj. Posebno je familiju (otac Boško bavi se autoprijevozom, vozi autobus, a majka Neda radi u sudu; za njih kao da se uspjeh i slava, pogotovo ona financijska, nije dogodila) iznenadilo kada su mediji razgovarali s Antinim - djedom!

- Ni mi se ne sjećamo da se igdje objavljivao intervju s, recimo, Mandžukićevim ili Rakitićevim djedom - kažu nam susjedi, redom također bliža ili daljnja Antina rodbina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu