Obavijesti

Tech

Komentari 1

5 toksičnih razloga zašto odustati od jednokratnih pelena

5 toksičnih razloga zašto odustati od jednokratnih pelena
1

Mnogi brendovi pelena ne otkrivaju sastav pelena na pakiranju, no nezavisne studije su potvrdile da većina jednokratnih pelena sadrže kožne iritanse, tvari koje mogu omesti hormonalnu ravnotežu, kancerogene sastojke i neurotoksine

VIDEO

Ovih 5 štetnih tvari prisutne su u jednokratnim pelenama:

Dioksin - nusprodukt bijeljenja sirovina klorom

Završava u okolišu i putem hrane, vode i zraka dospijevaju o organizam. Iznimno je kancerogen i štetan za biljke, ljude i životinje. Međutim, veći ekološki problem predstavlja njegovo otpuštanje u okoliš tijekom proizvodnje, zbog čega je bitno inzistirati na proizvodima koji nisu bijeljeni klorom.     

TBT tvari - remete hormonalnu ravnotežu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povezuju se s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući astmu. Iako su zabranjeni, i dalje se mogu naći u dječjim pelenama. Ne razgrađuju se, nego se nakupljaju u okolišu i tako završavaju u hranidbenom lancu. Njihov učinak može potaknuti razvijanje gena za gojaznost kod ljudi.

Ftalati - nalaze se u plastici koja se koristi u proizvodnji pelena

Plastici daje elastičnost, pa ga nalazimo i u folijama na pakiranju hrane. Ftalatima smo izloženi putem vode, hrane, zraka i kozmetike, a dugotrajna izloženost može uzrokovati smetnje u razvoju reproduktivnog sustava.

Losioni, parfemi, boje

Koriste se kako bi uklonili neugodne mirise iz pelene i uljepšali dizajn pelene. Međutim, urin i stolica u kombinaciji s parfemima, losionima i bojama mogu izazvati kemijske reakcije štetne za kožu.

Lateks - nadražuje kožu

Iako rijetko, ponekad se može naći u nekim jednokratnim pelenama. Ukoliko sumnjate da vaša beba ima preosjetljivost na lateks, provjerite pakiranje i sastav.

Zbog nedorađenog pravilnika o mirisima, mnogi proizvođači pod tu stavku stavljaju i potecijalno štetne sastojke, pa kupujte uvijek pelene koje su bez dodanih mirisa i parfema i na kojima je jasno naznačeno da ne sadrže losione, boje, parfeme, ftalate, TBT spojeve i da nisu bijeljene klorom.

Zaključak je - ono što nije dobro za okoliš, nije dobro ni za čovjeka, a još manje za bebe.

O urbanom ekološki osviještenom načinu života redovito čitajte na Green Livingu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada