Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

A gdje smo tu mi? Ovako će za 250 mil. godina izgledati svijet

None Foto: Screenshot/Business Insider

Pomicanje tektonskih ploča u budućnosti će drastično promijeniti izgled našeg planeta. Teško je predvidjeti što će biti s nama kao vrstom, ali može se nagađati što će se dogoditi s našim dijelom svijeta

Naš planet stalno se pomiče, a dokaz njegove aktivnosti koji najjasnije možemo osjetiti su potresi i vulkani.  Prema teoriji tektonike ploča, Zemlja je podijeljena u velike tektonske ploče koje se stalno pomiču. Polagano i kroz milijune godina one se spajaju, razdvajaju i mijenjaju lice našeg planeta.

Pogledajte video

Tako znamo i da su se u davnoj prošlosti znali formirati superkontinenti koji su sadržavali sve ili većinu kontinenata, a najpoznatiji je bila Pangea. 

No, sličan scenarij čeka nas i u budućnosti. Koristeći projekcije profesora Chrisa Scotesea sa Sveučilišta Northwestern, Business Insider izradio je projekciju našeg planeta za 250 milijuna godina.

Pogledajte video

Scotese analizira kako će tektonika ploča i zagrijavanje planeta utjecati na izgled Zemlje u budućnosti te je izradio i niz modela koje je objavio na svom YouTube kanalu.

Komentari (74)
  • Zemlja se kontinuirano mijenja, to znamo svi koji smo završili barem osnovnu školu. Još samo da to netko objasni Greti Thumberg i njezinim sljedbenicima, da Zemlju ne mijenjaju kapital, ekonomija i profit, već majka Priroda.

    8. 11. 2019,   08:13
  • Živi bili pa vidili...

    8. 11. 2019,   07:33
  • Sad sem sreten konačno bum mogel z autom i vu Ameriku i vu Australiju, a si majmuni na svetu budu na kupu.

    8. 11. 2019,   07:26