Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

A tko će ih kupiti? 'Prijeti nam veliko poskupljenje automobila'

None Foto: Borna Filic/PIXSELL

Kako do toga ne bi došlo, Udruženje trgovine motornim vozilima i dijelovima HGK zalaže se za zadržavanje tzv. koreliranog modela mjerenja do 1. siječnja 2020. godine, poručuju iz HGK

Budući da početkom iduće godine u Europskoj uniji na snagu stupaju stroži standardi mjerenja emisija CO2 (WLTP), a upravo je emisija toga stakleničkog plina jedna od osnova za izračun oporezivanja vozila, i Hrvatskoj prijeti osjetno povećanje cijena vozila

- Kako do toga ne bi došlo, Udruženje trgovine motornim vozilima i dijelovima HGK zalaže se za zadržavanje tzv. koreliranog modela mjerenja do 1. siječnja 2020. godine.  Naime, korelirani ili model NEDC 2.0 predložen je na razini Unije kao prijelazno rješenje - stoji u priopćenju Hrvatske gospodarske komore. 

CARINA NA POTEZU Trošarine na jeftinije aute bi mogle skočiti i za 2000 kuna

- Udruženje trgovine motornim vozilima i dijelovima HGK zalaže se za zadržavanje koreliranoga modela jer smatramo da je to nužna mjera za ublažavanje pada prodaje vozila -  rekao je tajnik Udruženja Hrvoje Paver. 

Paver napominje kako čak i korelirana metoda NEDC 2.0 povećava emisije CO2 u prosjeku za 10 posto, a prema konkretnom izračunu na primjeru Nizozemske to podiže cijenu automobila za 8,5 posto.

STIŽE NOVO EU PRAVILO Uskoro poskupljuju svi auti? I najniža klasa ide u viši razred

- No, to je i dalje prihvatljivije rješenje koje bi pomoglo da se ublaži udar novih standarda na tržište - poručio je Paver koji smatra da će i Carinska uprava i Ministarstvo financija uzeti u obzir njihov apel.

Podsjetimo, početkom godine, Vlada je usvojila uredbu o posebnom porezu na motorna vozila prema kojoj se ne plaća poseban porez na automobile do 150.000 kuna. S druge strane, naknade i razredi za emisije dizelskih i benzinskih vozila ostale su iste. Vlada je posebno odlučila rasteretiti vozila do 150.000 kuna jer čak 65 posto prodanih novih vozila je iz tog cjenovnog ranga. 

Komentari (21)
  • Koje licemjerstvo! Njemačka, VB, Francuska, Italija, SAD, Kina, Rusija i ostale visokorazvijene zemlje onečistile su ovaj nesretni planet svim i svačim, a sada kad se manje države razvijaju njihovim putem uvode svakakve mjere za zaštitu okoliša. Gospodo onečišćivači, sami plaćajte svoja prljava posla i čišćenje planeta! Kada Hrvatska zagadi onoliko koliko i vi, onda bismo trebali pričati o mjerama za zaštitu prirode. No naravno, naši potrčci jedva će dočekati novu EU mjeru kako bi se imali čime pohvaliti.

    2. 10. 2018,   14:02
  • Kod nas su auti skuplji 1500,2000 € nego u Slo. Pametnom dosta, deru nas na svakom koraku.

    2. 10. 2018,   14:42
  • bumo vozili stare krame koje dime ko varburg umjesto novih auti sa boljim motorima

    2. 10. 2018,   14:00