Obavijesti

Tech

Komentari 5

Algebrina treća konferencija okupila više od 400 sudionika

Algebrina treća konferencija okupila više od 400 sudionika
1

Održana je treća konferencija "Od digitalnog marketinga do marketinga digitalne ere" koja je ugostila preko 400 sudionika: ključne teme influencer marketing i design thinking

VIDEO

Visoko učilište Algebra održalo je treću konferenciju "Od digitalnog marketinga do marketinga digitalne ere" koja je okupila više od 400 sudionika iz područja digitalne ekonomije i digitalnog marketinga. Stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, iz organizacija kao što su Google, Sveučilište Stanford, Booking.com, Coca-Cola i drugi održali su predavanja o native oglašavanju, personalizaciji, gamifikaciji i brojnim drugim temama koje danas obilježavaju područje digitalnog marketinga. S temom influencer marketinga konferenciji se vratila i Shagorika Heryani, stručnjakinja za digitalni marketing i brending, a zapaženo je predavanje održala i Anja Svetina Nabergoj, predavačica na Institutu Hasso Plattner Sveučilišta Stanford, najpoznatijem mjestu primjene design thinkinga u svijetu.

Treće izdanje konferencije "Od digitalnog marketinga do marketinga digitalne ere", u organizaciji Visokog učilišta Algebra, okupilo je u Zagrebu više od 400 sudionika. "Od digitalnog marketinga do marketinga digitalne ere" ključna je godišnja konferencija o digitalnom marketingu i primjeni digitalnih tehnologija, koja svake godine okuplja najbolje domaće i strane stručnjake s područja digitalnog marketinga, iz organizacija koje prednjače u primjeni digitalnog marketinga i novih poslovnih modela.

Glavne su teme ovogodišnje konferencije bile influencer marketing (marketing kroz utjecajne pojedince), native oglašavanje, design thinking metodologija u razvoju proizvoda te personalizacija oglašavanja – sve odreda teme koje predstavljaju sam vrhunac znanja koja su danas nužna stručnjacima za digitalni marketing.

"Ova je konferencija prije dvije godine nastala po ad-hoc principu – zaključili smo da jednostavno nedostaje središnje mjesto za razmjenu iskustava stručnjaka za digitalni marketing i razgovor o novim temama s tog područja. Nekoliko kolega nakon konferencije komentiralo je: 'Svaka čast. Od ove konferencije napravili ste brand!' Tri godine su iza nas i osjećaj je dobar. Sve smo bolji i u sadržaju i u organizaciji i već smo pogleda uprta u slijedeću godinu kada Algebra slavi i dvadeseti rođendan. Želje i očekivanja, kako publike i predavača, tako i nas samih su velika i vjerujemo da smo ih ove godine itekako uspjeli ispuniti. Hvala svima na posjetu, vidimo se iduće godine!", rekao je, komentirajući konferenciju, Vanja Šebek, urednik sadržaja konferencije, te voditelj preddiplomskog i diplomskog studija Digitalnog marketinga na Visokom učilištu Algebra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Konferencija je otvorena predavanjem Biljane Cerin iz Ostendo consultinga, koja se osvrnula na izazove nove europske Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), regulative koja propisuje pravila i način čuvanja podataka o korisnicima i kupcima, što uključuje i osobne podatke. Budući da se digitalne marketinške kampanje kako tijekom planiranja tako i prilikom provedbe u velikoj mjeri oslanjaju na prikupljanje i analizu velike količine podataka, stroga i striktna primjena regulative GDPR mogla bi značajno utjecati na način na koji se kampanje provode. Prije nego što ova uredba stupi na snagu u svibnju 2018., tvrtke će svoje poslovanje i način na koji čuvaju osobne podatke korisnika (uključujući to tko im, kada i kako može pristupiti) morati u cijelosti uskladiti s novim propisom.

Nakon odličnog predavanja na prošlogodišnjoj konferenciji, međunarodna stručnjakinja za marketinške strategije i branding Shagorika Heryani svoje je drugo predavanje na ovoj konferenciji posvetila važnosti influencer marketinga, odnosno marketinških komunikacija uz korištenje utjecajnih osoba. Govoreći o rastu važnosti takvog oglašavanja za oglašivače, Heryani je iznijela podatke koji kažu kako je 81% tvrtki zadovoljno vidljivošću koju na ovaj način postižu te kako bi 60% pojedinaca radije kupilo proizvod koji im je preporučio utjecajni YouTuber nego za kojega su čuli putem tradicionalnog oglašavanja. U posljednje je vrijeme također vidljiva sve veća važnost tzv. micro-influencera, pojedinaca s od 10 do 100 tisuća pratitelja na društvenim mrežama i drugim komunikacijskim kanalima.

"Influencer marketing početak je novog trenda i značajnih promjena u svijetu marketinga", kaže Heryani. "Uspješni brendovi putem ove vrste marketinga, surađujući s utjecajnim pojedincima koje na društvenim mrežama prate brojni korisnici, mogu izgraditi svoj brand naslanjajući se na autentičan postojeći glas i mišljenje influencera. Dosad su se najboljima pokazale one kampanje kada je odabrani influencer bio posve autentičan i kada je imao dubok odnos s tvrtkom koja je provodila takvu kampanju. Kada se kampanja, koja uključuje influencer marketing, planira i provodi kako treba, tada daje i konkretne rezultate ali i stvara odgovarajući moment i dinamiku; dobra kampanja ove vrste aktivira pojedince i privlači pažnju", naglasila je Heryani. Međutim, također je ukazala na niz slučajeva neuspješne provedbe ovakvih kampanja, upozoravajući stručnjake za marketing kako sigurnost njihova branda nije posao influencera već njih samih!

Zapaženo je predavanje održala i Anja Svetina Nabergoj, predavačica na Institutu za dizajn Hasso Plattner Sveučilišta Stanford, inače ključnom i vodećom svjetskom institucijom u području razvoja metodologije design thinkinga. Kako ova metodologija može pomoći u boljem razumijevanju korisnika, odnosno kako tvrtke korištenjem ove metodologije i principa mogu shvatiti tko su njihovi korisnici, što im je važno u životu i što cijene kod brandova, neka su od glavnih pitanja koja je Svetina Nabergoj istaknula kao ključna u svom predavanju. Design thinking metodologija uključuje razgovore sa stvarnim korisnicima, te traženje novih prilika kroz razgovor o temama i problemima za koje tvrtke čak ni ne znaju da ih imaju. Anja Svetina Nabergoj dan prije konferencije također je održala i izuzetno dobro posjećenu radionicu za one koji su željeli napraviti prve korake prema upoznavanju metodologije design thinkinga.

Marko Žulj, jedna od ključnih osoba u europskom Googleu za strateška partnerstva s tvrtkama, posjetiteljima konferencije demistificirao je problematiku native advertisinga, uključujući i odnose u krugu kojega čine oglašivači, platforme za oglašavanje, platforme za kupnju i prodaju, izdavači te, konačno, i korisnici. Pritom je pojasnio kako optimizirati iskustvo oglašivača pri kreiranju kampanja, odnosno koji pristupi donose rezultate a koji ne.

Dario Car i Vanja Šebek iz Algebre te Leo Mršić (Visoko učilište Algebra, IN2data) održali su predavanje o vizualizaciji podataka u obliku "duela" između postojećih vizualizacijskih alata. Tvrtke danas prikupljaju sve veću količinu podataka, podaci se gomilaju u realnom vremenu, transakcijske se baze nezaustavljivo pune – no što tvrtke imaju od svih tih podataka, obrađuju li ih na ispravan način i pronalaze li među njima one koji imaju poslovnu težinu? Kako pratiti neke od ciljeva, povezivati podatke iz više izvora i što vizualizacija podataka korištenjem alata kakvi su Power BI i Tableau znači za korisnike i klijente tvrtke bile su glavne teme ovog predavanja.

Svoja su predavanja na konferenciji "Od digitalnog marketinga do marketinga digitalne ere" također održale predstavnice Coca-Cole – Vesna Vlahović Dasić i Andrea Krkač, govoreći o konkretnim iskustvima ove tvrtke u izradi aplikacija za aktivaciju i komunikaciju s korisnicima te kampanjama koje obuhvaćaju sve elemente marketinga digitalne ere ("360 pristup"), dok je Shalini Sukumar, stručnjakinja za analizu podataka iz Booking.com govorila o tome kako ova tvrtka svojim korisnicima može ponuditi personalizirano iskustvo od trenutka razmišljanja o odlasku na neku destinaciju pa tijekom svih faza putovanja sve do povratka kući.

Igor Mikloušić s Instituta "Ivo Pilar" održao je predavanje na temu "Dan u životu digitalnog lovca-sakupljača: kako mozak iz kamenog doba preživljava u digitalnoj savani". Damir Plejić iz uspješne hrvatske start-up kompanije Amodo u svojem je, pak, predavanju "Insurers betting on gamification to connect with new customers" spojio gamefikaciju, mobilne aplikacije i digitalni marketing u području niše automobilskih osiguranja. Konferencija je zaključena predavanjem Nikše Gopčevića iz tvrtke Styria Digital Services na temu ljudi i tehnologija, dviju ključnih investicija za razvoj tvrtki u digitalnoj budućnosti.

Konferencija "Od digitalnog marketinga do marketinga digitalne ere" Visokog učilišta Algebra održana je uz podršku partnera – Coca-Cole, 24sata i IN2data.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle