Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Amerikanci grade Wi-Fi ispod vode, u Kini online kroz žarulje

None Foto: Buffalo University

Novi načini komunikacije osigurat će bolju suradnju različitih sustava pod vodom, a u Kini žele razviti jeftinu i svugdje prisutnu bežičnu komunikaciju kroz LED žarulje

Američki znanstvenici u jezeru su testirali 'podvodnu Wi-Fi' mrežu u svom pokušaju izrade podvodnog interneta. Tim sa sveučilišta Buffalo iz New Yorka kaže da bi tehnologija mogla pomoći u otkrivanju Tsunamija jer bi nudila pouzdaniji sustav upozorenja. Cilj im je razviti standard za podvodnu komunikaciju, kako bi olakšali interakciju i dijeljenje podataka, piše BBC. Za razliku od radio valova, podvodna bežična mreža koristi zvučne valove. Radio valovi mogu ući u vodu, ali uz ograničen doseg i stabilnost, dok su zvučni valovi puno bolja opcija, što se može vidjeti i u životinjskom svijetu. 

Bežična komunikacija pod vodom dostupna je već neko vrijeme, no problem je što različiti sustavi raznih organizacija ne komuniciraju međusobno. Upravo je taj zajednički standard komunikacije ono na čemu rade ovi znanstvenici, koji se nadaju da će se senzori u budućnosti moći koristiti kako bi otkrili i riješili probleme u okolišu. 

U isto vrijeme kineski znanstvenici uspješno su razvili jeftiniji način povezivanja na internet korištenjem signala koji prolazi kroz žarulje, a ne radijskih valova kao u klasičnom Wi-Fi prijenosu. Na 1W LED žarulju mogu se spojiti četiri računala koja koriste svjetlo za prijenos podataka. Times of India prenosi kako se sustav zove Li-Fi, a žarulja s mikročipovima omogućuje prijenos podataka do 150 Mbps. Li-Fi će izložiti i na sajmu u Šangaju koji počinje 5. studenog. Ovo znači i da je broj žarulja koje se mogu postaviti praktično neograničen, a u Kini je u tijeku i brz proces zamjene klasičnih žarulja LED žaruljama. No proces do komercijalizacije Li-Fi mreže je dug, jer ako je blokirano svjetlo i signal će biti blokiran, kaže Chi Nan sa sveučilišta u Šangaju koje razvija ovaj sustav. Među problemima koje još moraju riješiti je razvoj tehničkih dijelova, od kontrolera, dizajn mikročipa i proizvodnje.

Komentari (8)
  • 150 MBps kroz koji frekvenciju , i to još kroz žarulju koja emitira I vidljivi spektar od 1 W snage? "jedini problem je ako su zaklonjene"? Svaka čast svemu, ali to zvuči kao teški SF. Problema kolko hoćeš i sa optičkim kablom pri tim brzinama. A što se tiče strujne mreže - to se odavno koristi vani uredno hoda godinama na 30/5 MBps. Čime bi se SVAKOme u RH doveo širokopojasni internet u kuću ( jedino gušenje je broj trafo-stanica između providera i korisnika) - ali za to se nema sluha u RH , jer T-Lopovcom mora krast nemilice, kao i njegove kćeri-firme koje glume "nezavisne providere" , što svi koji se kuže imalo u to sve znaju da nije tako, čim koriste bakrene parice. LOL

    17. 10. 2013,   17:10
  • ne radi u mraku

    17. 10. 2013,   17:40
  • i sve živo u moru rastjerati na obale,,,,

    17. 10. 2013,   19:29