Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Aplikacije za dijeljenje troškova sve popularnije na putovanjima

None Foto: Pexels

Keks Pay aplikacija za dijeljenje troškova u prva dva mjeseca privukla je više od 26.000 korisnika, a 70 posto njih nisu klijenti Erste banke

 

Hrvatski građani često putuju u grupama, ali su i zainteresirani za korištenje aplikacija koje bi im pomogle u dijeljenju troškova - pokazalo je istraživanje Erste banke na uzorku od 227 klijenata. Čak dvije trećine ispitanika koji dijele troškove na putovanjima smatra da bi im bilo lakše podmiriti dugove koristeći neku aplikaciju za praćenje troškova i brzo dijeljenje novca.

Foto: Erste banka

Oko 60% ispitanika ima običaj putovati u grupnom aranžmanu, najčešće na ljetovanje (72%), jednodnevne izlete (45%) i inozemna putovanja (44%), a 17% ih u grupama putuje na skijanje. Na takvim putovanjima 74% ispitanika ima običaj dijeliti troškove, i to najčešće za smještaj, gorivo, hranu i piće. Nakon podjele troškova, 83% ispitanika svoje dugove podmiruje gotovinom dok svaki treći ispitanik to čini  mobilnim bankarstvom. Na pitanje bi li im bilo lakše podmirivati dugove koristeći mobilnu aplikaciju, 67% ispitanika koji putuju u grupnom aranžmanu, odgovorilo je potvrdno. Čak i 15% onih koji ne dijele troškove na putovanjima, odgovorilo je da bi dijelili troškove kada bi imali takvu aplikaciju. 

- Rezultati istraživanja potvrđuju da među potrošačima postoji potreba za aplikacijama koje će omogućiti lakše transakcije svih vrsta, pa tako i dijeljenje troškova unutar grupe - istaknuo je Dejan Donev, voditelj tima za Digitalnu transformaciju u Erste banci. Keks Pay je inače dostupan za Android i za iOS, a važno je da je mogu koristiti svi koji to žele, bez obzira na banku u kojoj imaju račun. Omogućuje i grupno skupljanje novca, a članovi grupe mogu se i dopisivati. 

No, ove godine možemo očekivati pravu poplavu sličnih aplikacija na financijskom tržištu. Prije nekoliko dana HT i Zaba najavili su Telekom bankarstvo koje će imati i slične funkcije slanja novca. Uz njih, na Shift Money konferenciji vidjeli smo i najavu da će u Hrvatsku stići aplikacija Settle koja također omogućuje jednostavno slanje i primanje novca.

Komentari (2)
  • Nije loša ona bla,bla aplikacija 😐

    11. 3. 2019,   13:35
  • Ajde majke ti.Ručak plati jedan a kasnije se raskusurajte.Čemu sramoćenje.

    9. 3. 2019,   13:06