Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Apple postao prva kompanija vrijedna 1.000.000.000.000 $

None Foto: STEPHEN LAM

Vrijednost dionica skočila je nakon objave financijskog izvještaja, u kojemu je zarada premašila ionako optimistična predviđanja financijskih analitičara

Apple je upravo postala prva američka kompanija izlistana na burzi čija je vrijednost veća od bilijun dolara. Proizvođač iPhonea dosegnuo je magičnu brojku u četvrtak, kada je cijena dionice prešla 207,04 dolara. Samim time, vrijednost Applea ove godine je narasla 20 posto.

Vrijednost dionica skočila je nakon objave financijskog izvještaja, u kojemu je zarada premašila ionako optimistična predviđanja analitičara. 

Iako mnogi smatraju da Apple pod hitno treba novi proizvod kojim će održati rast prodaje i profita, kompanija je rekordni rast ostvarila solidnim prodajnim rezultatima modela iPhone 8 i X - osobito u Kini i Japanu - ali i rastu prihoda App Storea. 

Apple je neosporno profitirao i od investicijske euforije koja je zahvatila tehnološki sektor pa bi joj se još nekoliko kompanija uskoro moglo pridružiti u klubu od bilijun dolara, piše CNN Money.

Amazon, Alphabet (vlasnik Googlea) i Microsoft također ove godine ostvaruju rekordne rezultate. Amazonu je vrijednost porasla na gotovo 900 milijardi dok su Google i Microsoft teži od 800 milijardi dolara. 

Komentari (32)
  • Tja..fantastični Steve Jobs, veliki vizionar ..i Bill Gates savršeni veliki vragolan..kako god, mi "mali - everyday people " uživamo u praktičnosti sveg tog.. što su si uzajamno učinili :-)

    3. 8. 2018,   10:18
  • nije prva kompanija, PetroChina je prije krize 2008. presla 1 trilijun dolara, a katarski Aramco vrijedi oko 2-3 trilijuna dolara iako se tek spremaju izaci na burzu.

    2. 8. 2018,   19:36
  • Napuhano samo ne balon nego cepelin i to je to! Sutra ga može probušit neka lažna ali uvjerljiva laž na burzi i milijarde se ispušu pa će plakat ko djeca kojima helij odnese balon u zrak...

    3. 8. 2018,   12:08