Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Apple na zlatu iz recikliranih mobitela zaradio 40 mil. dolara

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Apple je iz recikliranih telefona, tableta i računala izvukao oko tone zlata, a ukupno su reciklirali 40.000 tona materijala. Čak dvije trećine svega može se ponovno iskoristiti

Za Apple se baš i ne može reći da im nedostaje novca, ali američki div zaradio je prošle godine desetke milijuna dolara zahvaljujući starim i odbačenim gadgetima.

U godišnjem izvještaju o zaštiti okoliša navode da su iz recikliranih iPhonea, iPada i Macova izvukli tonu zlata koje vrijedi 40 milijuna dolara, prenosi CNN. Zlato se inače koristi jer je otporno na koroziju i odličan vodič. U samim telefonima inače se nalazi oko 30 miligrama zlata koje se koristi na raznim komponentama. 

Kroz program reciklaže izvukli su 40.000 tona iz Appleovih uređaja, a dvije trećine od te količine mogu iskoristiti u novim uređajima, uključujući i vrijedno zlato. 

Od ostalih materijala koji su izvukli tu su čelik, plastika, staklo, aluminij, srebro i bakar na kojem su zaradili 6 milijuna dolara. Inače, Apple je proteklih godina snažno promovirao svoj program koji korisnicima omogućuje da u Appleovim trgovinama recikliraju bilo koji Apple uređaj. 

Komentari (16)
  • tko to pametan baca iphone ili macbook u smece..? ne razumijem odakle to recikliraju..

    15. 4. 2016,   21:20
  • To su radili samo da se sirotinja ne domogne iphone-a, nego da kupi novi.

    16. 4. 2016,   08:13
  • ne ne huawei only

    16. 4. 2016,   06:07