Obavijesti

Tech

Komentari 21

Apple najavio iOS7: "Najveće promjene od prvog iPhonea"

Apple najavio iOS7: "Najveće promjene od prvog iPhonea"
7

Novi iOS stiže ove jeseni, a uz puno bolji dizajn, Apple je dosta pažnje posvetio i aplikacijama pa je tako Siri pametnija, a aplikacije imaju automatsku nadogradnju

VIDEO

Apple je u ponedjeljak na godišnjoj WWDC konferenciji predstavio sljedeću generaciju svog operacijskog sustava iOS, a šef kompanije Tim Cook rekao je kako se radi o najvećim promjenama u iOS-u još od prvog iPhonea.

Kao što se i najavljivalo dizajn je potpuno promijenjen, iOS je plošan, čišći, koristi tanje fontove. Vidljivo je da je svaki dio sustava bolje dizajniran, pa tako i aplikacija za vremensku prognozu, koja dosta podsjeća na Yahoo! vremensku prognozu. Ono što su mnogi u komentarima na Twitteru primijetili je da nitko nije spominjao trajanje baterije, koje bi moglo biti još kraće.

Korisnici će sada dobiti centar za upravljanje koji se otvara povlačenjem s donjeg ruba ekrana i mogu se podešavati postavke poput WiFi mreže, osvjetljenja ekrana, pokretanja pjesama, ali i svjetiljke. Nova verzija donosi i bolji multitasking i pozadinski rad za sve aplikacije te bi trebao bolje pratiti koje aplikacije češće koristite kako bi njima dodijelili više resursa.

Internetski preglednik Safari također je redizajniran i dosta je sličan Chromeu za iOS. Odlikuje ga samo glavna navigacijska traka i puno manje rubova. Tabovi se pregledavaju u 3D, a korisnici nisu ograničeni na osam tabova. 

Na iOS dolazi i AirDrop koji je svojevrsni Dropbox za iOS, gdje korisnici mogu ubaciti fotografije ili datoteke i dijeliti ih s drugim iOS korisnicima u blizini, no to će raditi samo na posljednjim generacijama uređaja. 

Što se tiče fotografija, aplikacije za snimanje i pregled fotografija dobile su velike dorade, lakše je pregledavati velik broj fotografija, izrađivati grupne albume koji se spajaju po lokacijama i vremenu. 

Siri je također postala puno pametnija i zna odgovoriti na još više pitanja. Dobila je i novi glas, muški, ali i puno kvalitetniji zvuk. Može tražiti odgovore preko Twittera, Wikipedije i Bing tražilice. Uz to je vezana i opcija iOS za automobile gdje se, kao na Samsungu ili recimo HTC-u, dizajn telefona prebacuje u mod prilagođen vožnji. Apple je najavio i iOS podršku za više automobila. 

Aplikacije u App Storeu napokon će se moći automatski nadograditi, a Apple uvodi i prikaz popularnih aplikacija u vašoj blizini i među vašim prijateljima.

Uz vizualne dorade u aplikaciji za puštanje glazbe, velik dodatak je iTunes Radio gdje se mogu slušati određene playliste ili postaje te je besplatan uz oglase.

Novi sustav za korisnike stiže od jeseni kao nadogradnja za iPhone 4 i novije telefone te iPad2 (i novije), iPad mini te iPod touch (od pete generacije). Od ponedjeljka je dostupan za developere.

'Vraga ne možemo više inovirati'

Appleov Phill Schiller rekao je 'vraga ne možemo više inovirati' te prikazao novi Mac Pro za koji je naglasio da je stroj kao ništa što su ranije napravili. Visok je samo 25 centimetara. Uz to najavili su i novi operacijski sustav za Mac računala 'Mavericks'. U njemu navode 200 novih opcija, a ističe se davanje oznaka u datoteke što će olakšati kasniju pretragu. Predstavili su i novu verziju MacBook Air prijenosnika, kojem su poboljšali rad baterije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.