Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Apple pred najvećom bitkom zbog 13 milijardi eura poreza

None Foto: PIxsell

Pravnici najveće svjetske kompanije sporit će se pred luksemburškim sudom s dužnosnicima EU-a i pokušati osporiti odluku koju je izvršni direktor Tim Cook svojedobno nazvao "totalnom političkom glupošću"

Američki tehnološki div Apple krenuo je u utorak u epsku sudsku bitku s EU-om zbog odredbe Komisije da Irskoj mora platiti 13 milijardi eura poreza.

Pravnici najveće svjetske kompanije sporit će se pred luksemburškim sudom s dužnosnicima EU-a i pokušati osporiti odluku koju je izvršni direktor Tim Cook svojedobno nazvao "totalnom političkom glupošću".

Zaključak Europske komisije objavila je u kolovozu 2016. povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager, dodjeljujući Europi vodeću ulogu u nastojanjima da se skreše moć američkog tehnološkog diva.

People take photos of the new iPhone  11 Pro in the demonstration room at an Apple event at their headquarters in Cupertino FANOVI RAZOČARANI Malo noviteta, puno kuna: Novi iPhone kao auto star 6 godina

Ročište će biti održano danas i sutra na Općem sudu EU-a a suci moraju donijeti presudu do 2020. godine. Eventualna žalba podnosila bi se Europskom sudu pravde, uz mogućnost donošenja konačne odluke do 2021. godine.

EU optužuje Apple da neoporezovane prihode ostvarene u Europi, Africi, na Bliskom istoku i u Indiji registrira u Irskoj, koja se prometnula u europsko središte velikih svjetskih tehnoloških i farmaceutskih divova.

Apple je time navodno stekao prednost u odnosu na druge kompanije i smanjio je u razdoblju od 2003. do 2014. porezne obveze za oko 13 milijardi eura, čime mu je Irska, prema Bruxellesu, osigurala nepropisnu "državnu pomoć".

Apple žestoko opovrgava te optužbe. Američka vlada također tvrdi da odluka Bruxellesa predstavlja veliku povredu međunarodnih poreznih propisa.

Tim Cook discusses the iPhone 7 during an Apple media event in San Francisco APPLE I IRSKA PROTIV EU Apple će se žaliti na odluku da plati 13 milijardi eura poreza

- Europska komisija pokušava prekrojiti Appleovu povijest u Europi, ignorirati irske porezne zakone i time prouzročiti poremećaje u međunarodnom poreznom sustavu - ustvrdio je u otvorenom pismu 2016. godine čelnik američke tvrtke Tim Cook.

U Appleu tvrde da su poreze na spomenute prihode dužni plaćati u SAD-u gdje ulažu u istraživanje i razvoj i tako stvaraju vrijednost.

Tu mogućnost otvorile su im velike promjene u američkom poreznom sustavu krajem 2017., na temelju kojih mogu repatrirati dobit ostvarenu u inozemstvu. Iz Applea su obećali da će povrh već plaćenih poreznih obveza američkim poreznim vlastima platiti dodatnih 37 milijardi dolara poreza.

Na sudu će Apple imati podršku Irske koja se također žalila na odluku EK, prigovarajući na dodijeljeni joj status 'porezne oaze'.

- Iznijet ćemo vrlo jake argumente - najavio je prošlog petka irski ministar financija Paschal Donohoe.

Apple posluje u Irskoj od 80-ih godina prošlog stoljeća, gdje zapošljava oko 6.000 radnika.

Komentari (3)
  • "..neoporezovane.."? Mislio sam da su 24sata hrvatske novine a ne srpske. Ne smetaju mi srbi nego lažno predstavljanje. 24h nisu hrvatske novine.

    18. 9. 2019,   18:19
  • Irska protiv ovoga jer je dotična država dogovorila takve uvjete poslovanja...al EU ne vidi nikakvu dobit pa evo hoće i oni svoj dio. E pa nećeš.

    17. 9. 2019,   22:08