Obavijesti

Tech

Komentari 60

Apple protiv Samsunga - Koji je div imao uspješniju godinu?

Apple protiv Samsunga - Koji je div imao uspješniju godinu?
3

Apple i Samsung, vječni suparnici, imali su zanimljivu godinu. Samsung je možda loše startao, no kraj godine pokazao je da su imali vrlo uspješnu godinu

VIDEO

Samsung napokon ima razloga za slavlje. U trećem tromjesečju ove godine ova tvrtka je napokon je počela ostvarivati profit. Ovo je odlična vijest za Samsung koji je ove godine otpuštao radnike i smanjivao cijene uređaja cijelo vrijeme gledajući kako Apple dominira na svim poljima.

Za razliku od Samsunga, Apple je ove godine prijavio rekordnu zaradu i odličan start u Kini gdje se borba ova dva proizvođača pametnih telefona zaoštrava. 

No, Samsung ima još razloga za slavlje. Ove godine korejski div dokazao je da se može nositi s Appleom na gotovo svakom polju - bilo da je riječ o pametnim telefonima, tabletima, satovima ili servisima za mobilno plaćanje. Što može Apple, može i Samsung, možda čak i bolje

Da li se Samsung može nositi s Appleom u budućnosti? Apsolutno. Samsung je ove godine predstavio fantastične proizvode, piše TechRadar. Appleu možda prodaja ide odlično, no kada su u pitanju inovacije, Samsung ima prednost. 

Pametni telefoni

Samsungov posljednji top mobitel, Galaxy S6, bolji je od Appleovog iPhone 6S na gotovo svim poljima. Ekran, kamera, dizajn - Samsung je pružio više. Želite pogledati film, odigrati video igru ili surfati internetom? Galaxy S6 nudi bolji zaslon visoke rezolucije.

Želite bolju kameru, kvalitetne fotografije? Galaxy S6 ima više megapiksela, bolji fokus i kontrolu svjetla. 

Želite ljepši mobitel? Iako je ljepota u očima promatrača, Galaxy S6 je tanji od iPhonea 6S. Također, staklo na zadnjoj strani je privlačnije od metala koji je prisutan na Appleovom telefonu. 

Želite da vaš mobitel izgleda jedinstveno? Nema problema, Samsung ima i Edge verziju ovog mobitela sa zakrivljenim stranama koje vam omogućuju još brži pregled obavijesti bez potrebe otključavanja glavnog zaslona. 

Da, iPhone 6S ima 3D Touch ekran s novom tehnologijom, ali korisnici žele telefon za fotografiranje, korištenje multimedije, a dobar izgled je veliki plus. Samsung pruža sve ovo. 

Pametni satovi

Apple/Samsung

Telefoni možda i dijele neke dizajnerske sličnosti, ali kada su pametni satovi u pitanju, to je sasvim druga priča. 

I Samsung Gear S2 i Apple Watch sat imaju isti problem - nedostatak aplikacija. Međutim, Gear S2 ima elegantniji izgled zbog okruglog ekrana i širu kompatibilnost

Gear S2 koristi Samsungov Tizen operativni sustav koji koristi okvir oko ekrana za kontroliranje aplikacija, poziva i notifikacija. Apple Watch je povezan s iPhone modelima dok Gear radi i s Android telefonima koji nisu iz Samsungove tvornice. Vlasnici Samsungovog sata imat će veći izbor telefona s kojima mogu povezati svoj sat. 

Mobilno plaćanje

Oba proizvođača imaju svoje servise za mobilno plaćanje - Samsung Pay i Apple Pay. Kao i kod pravih novčanika postoji razlika između njih. Mala, ali vrlo bitna. 

Postavljaju se vrlo jednostavno. Oba servisa zahtijevaju da ubacite podatke vaše kreditne kartice i dodirnete telefonom POS uređaj koji podržava ovakvo plaćanje. 

Apple Pay je kompatibilan samo s POS uređajima koji imaju NFC. I dok većina POS uređaja imaju NFC, oni stariji ipak nemaju. Apple Pay je u tom slučaju beskoristan.

Samsung Pay s druge strane radi na svim POS uređajima zahvaljujući MST anteni, neovisno o tome da li oni imaju NFC ili ne. Pomoću ove antene Samsung Pay šalje potrebne informacije na POS uređaj. Još jedna prednost za Samsung...

Virtualna stvarnost

REUTERS/PXL

Jedan od najpopularnijih uređaja ove godine zasigurno je Gear VR. Galaxy telefoni osiguravaju kvalitetno iskustvo virtualne stvarnosti onima koji ne žele kupovati konzolu ili koristiti razne dodatke kako bi uronili u virtualnu stvarnost (npr. Oculus Rift). 

Uređaj je relativno jeftin kada se usporedi s drugim sličnim proizvodima, a ono što je još važnije - vrlo se lako koristi. 

Apple ne nudi ništa slično Gear VR uređaju. Iako se pričalo o tome tijekom ove godine, Apple ne planira u skorije vrijeme predstaviti ovakav uređaj. 

Zaključak

Kada je zarada u pitanju, Apple je pobjednik. Međutim, s Gear VR, Gear S2 i Galaxy uređajima, Samsung je pokazao da je spreman biti tvrtka koju će druge tvrtke pratiti. 

Ova godina možda pripada Samsungu kada su inovacije u pitanju, ali ako Samsung želi zadržati svoju krunu i sljedeće godine, morat će smisliti opak odgovor na iPhone 7. Dobar izgled neće biti dovoljan...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama