Obavijesti

Tech

Komentari 1

Ashkinu, Stricklandu i Mourou Nobel za laserska istraživanja

Ashkinu, Stricklandu i Mourou Nobel za laserska istraživanja
1

Donna Strickland, s kanadskog sveučilišta Waterloo, tek je treća žena u povijesti s Nobelom za fiziku. "Mislila sam da ih je više", kazala je znanstvenica u prvoj reakciji...

VIDEO

Amerikanci Arthur Ashkin i Donna Strckland te Francuz Gererd Mourou proglašeni su u utorak dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku za svoja postignuća na polju laserske fizike, objavila je Švedska kraljevska akademija znanosti. 

Arthur Ashkin, kojemu je 96 godina, ovime je postao najstariji nobelovac u povijesti. On je veći dio karijere proveo u kompaniji za industrijsko i znanstveno istraživanje Bell Laboratories, a i danas radi u svom kućnom laboratoriju. 

Donna Strickland, s kanadskog sveučilišta Waterloo, tek je treća žena u povijesti s Nobelom za fiziku. "Mislila sam da ih je više", kazala je znanstvenica u prvoj reakciji. "Počašćena sam što sam među njima". 

"Otkrića koja nagrađujemo ove godine unijela su revoluciju u lasersku fiziku", kaže se u obrazloženju nagrade. 

Ashking je osamdesetih godina prošlog stoljeća izumio "optičke pincete" kojima se mogu ugrabiti čestice, atomi, virusi i ostale žive stanice.  

Mourou i Strickland zajednički su nagrađeni za razvijanje kratkih i intenzivnih laserskih impulsa za industrijsku i medicinsku primjenu. 

Njima trima pripada nagrada od 9 milijuna kruna (6,5 milijuna kuna) s tim da će Ashkin dobiti pola iznosa, a ostalo dvoje dobitnika po četvrtinu.  

Jučer su američki imunolog James P. Allison i njegov japanski kolega Tasuku Honjo proglašeni laureatima Nobelove nagradu za medicinu za postignuća ostvarena u liječenju raka, točnije, jer su ustanovili kako onesposobiti kočnice imunosnog sustava. 

U srijedu je objava dobitnika Nobela za kemiju, u četvrtak neće biti proglašen dobitnik za književnost, a u petak će u Oslu objaviti tko je zaslužio nagradu za mir. 

Posljednji ovogodišnji laureat, za ekonomiju, na redu je u ponedjeljak. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama