Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Audijevo zeleno SUV čudovište s pravom nosi oznaku "RS"

None Foto: Audi 14

Nova generacija sportske varijante modela Q3 je najuzbudljiviji kompaktni SUV. Ima 400 KS i juri poput rasnog sportaša. Počet će ga prodavati u prvom dijelu iduće godine

Godinu dana nakon premijere nove generacije Audija Q3 stiže i njegova sportska verzija. Audi je predstavio novi RS Q3, automobil opremljen moćnim peterocilindričnim benzinskim turbomotorom. Pet cilindara u ovom autu znači odličan zvuk, ali i obilje snage. Audi je iz 2,4 litre obujma izvukao čak 400 KS (prethodnik je ovisno o verziji imao 340 i 367), što je jamac odličnih performansi. Konkretno, do 100 km/h ovaj automobil će ubrzati za samo 4,5 sekundi, fantastično za kompaktni SUV. Maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h. 

Foto: Audi
Novi RS Q3 dolazi u dvije karoserijske izvedbe, kao klasični Q3 te u izvedbi Sportback (na slikama), koja je zapravo križanac klasičnog SUV-a i kupea. 

Foto: Audi
Obje verzije su u RS izvedbi izrazito karoserijski dotjerane. U odnosu na klasični Q3, ovaj automobil izgleda nemjerljivo agresivnije i upadljivije, pogotovo straga s velikim difuzorom i “ogromnim” ispušnim cijevima. RS je i širi od običnog Q3, a naplaci u najskupljoj izvedbi imaju čak 21”. U unutrašnjost dominiraju mali sportski volan, sportska sjedala, specijalni digitalni instrumenti te mnogi sportski ukrasi. Auto ima sedam-brzinski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom, pogon na sve kotače, sportski ovjes s adaptivnim amortizerima te je 10 mm spušten u odnosu na standardni Q3, a uz doplatu se nude i keramičke kočnice. U ponudi je i sportski ispuh, koji poboljšava ionako fantastičan zvuk motora. 

Foto: Audi
Prodaja novog RS Q3 trebala bi početi najkasnije do travnja iduće godine. Cijena se još ne zna, no pretpostavlja se da će u Njemačkoj osnovna izvedba stajati oko 63.000 eura.  

Komentari (12)
  • To je auto

    29. 9. 2019,   14:07
  • Briga te..neces nikad saznati..!

    29. 9. 2019,   12:17
  • Taman za jos vise mrtvih po cestama

    29. 9. 2019,   12:20