Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Auti parkirani na suncu već za sat mogu biti opasni po život

None Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL 4

Znanstvenici iz Arizone u eksperimentu su koristili različite aute, a nakon sat vremena u svima je bilo više od 47 Celzija. Za djecu može biti opasno i parkiranje automobila u sjeni

Svake godine zabilježi se nekoliko slučajeva djece ili kućnih ljubimaca koji preminu zbog prevelike vrućine u automobilima, a znanstvenici iz Arizone su nakon eksperimenata dokazali kako se opasna temperatura u vozilu može postići već nakon sat vremena prženja na suncu, ali i da opasnost predstavlja parkiranje u hladu. 

Tjelesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti do 40 Celzija nakon samo sat vremena, a to može dovesti do toplinskog udara, tvrde znanstvenici s Arizona State Universityja (ASU) koji su proveli ispitivanja na temperaturama između 36 i 41 stupnja kako bi utvrdili koliko se brzo vozila mogu zagrijati. 

Željko Hladika/24sata | Autor: Željko Hladika/24sata; Privatni album Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Za to su koristili šest automobila različitih veličina i boja koje su parkirali i micali sa sunca. Pokazalo se da se manja vozila iznimno brzo zagrijavaju, a nakon sat vremena temperatura iznad 47 stupnjeva zabilježena je u svim automobilima. 

U hladu je prosječna temperatura bila oko 40 stupnjeva, ali je nakon dva sata bila jednako opasna kao na suncu, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u časopisu Temperature. 

Znanstvenici su pokazali kako se upravljači automobila na suncu zagriju na temperaturu od 52 stupnja nakon sat vremena, a kontrolne ploče do 69 stupnjeva. 

Foto: Pexels

Istraživanje je pokazalo da čak "i parkiranje vozila u sjeni može biti smrtonosno za malo dijete", rekla je Nancy Selover, klimatologinja s ASU-a. 

Disanje u automobilu stvara dodatni efekt zbog veće vlažnosti u zraku, zbog čega se teže rashladiti znojenjem, dodala je Selover. 

Koautorica istraživanja Jennifer Vanos naglasila je kako ljudi mogu stradati i na temperaturama ispod 40 stupnjeva, istaknuvši kako neke žrtve toplinskog udara mogu imati trajne posljedice po mozak i druge organe. 

Komentari (6)
  • Istina ziva.Ne samo vrucina nego i kemikalije od plastike koja isparava.Otrov.

    5. 6. 2018,   10:15
  • velika novost da u vozilu temp. naraste na preko 50 na suncu i da je opasno.

    5. 6. 2018,   10:26
  • Ljeti auto treba uvijek parkirati stražnjim krajem prema Suncu. Volan neće biti vruć, stražnji prozori su manji i obično zatamnjeni pa se unutrašnjost ipak manje zagrije. Zimi auto treba parkirati prema Suncu, tako da kroz veliko prednje staklo ipak malo zagrije unutrašnjost.

    5. 6. 2018,   14:47