Obavijesti

Tech

Komentari 7

Auto s čak tri motora: Hibridni Lexus jednostavno je oduševio

Auto s čak tri motora: Hibridni  Lexus jednostavno je oduševio
6

Testirani model ima tri motora. Benzinski razvija 155, a tu su i dva električna sa 143 i 68 KS. kad smo se potrudili, potrošnja je pala na samo 5,7 l/100 km.

VIDEO

Hibridi su posljednjih godina postali popularni i u Hrvatskoj. Naravno, ključnu ulogu su tu odigrali poticaji, ali i sve veća ponuda na tržištu. 

Najnovije pojačanje je Lexus NX 300h. Automobil koji je izravna konkurencija premium modelima, poput Audija Q5, BMW-a X3 ili Mercedesa GLC. Testirani model ima tri motora. Benzinski razvija 155, a tu su i dva električna sa 143 i 68 KS. Slabiji motor zadužen je za pokretanje stražnjih kotača tako da ovaj Lexus ima i pogon na sve kotače. Ukupna snaga ipak nije tako velika kako bi se moglo zaključiti i NX tako ima 197 KS. Sasvim dovoljno za auto ove klase, no performanse nisu na razini očekivanog. Konkurencija iz dizelaša te snage izvuče mnogo više od 9,3 sekunde od 100 km/h i maksimalnih 180 km/h. No zato je NX vrlo štedljiv. Na testu smo trošili 6,5 l/100 km u gradu, a kad smo se potrudili, potrošnja je pala na samo 5,7 l/100 km.

Iako je u potpunosti neobičan, Lexus NX se vozi kao i svaki drugi auto s automatskim mjenjačem. Baterija se puni skupljanjem energije kočenja, a na struju je moguće prevaliti samo nekoliko kilometara. A takav način vožnje najkorisniji je u velikim gradskim gužvama gdje najviše štedi. Vozna svojstva su vrhunska, a potužiti se ne možemo ni na komfor. Testirani Lexus vrlo dobro izgleda i u unutrašnjosti gdje sve vrvi bogatom opremom i tehničkim igračkama. Primjerice, svjetla za čitanje pale se laganim dodirom same svjetiljke, prekidača nema, a kad uključite tempomat, automobil će sam pratiti vozila ispred, ubrzavati i kočiti po potrebi. Cijena je visoka, no usporedivi Audi je primjerice stotinjak tisuća kuna skuplji. 

Tvornički podaci:

masa: 1860 kg
dimenzije: 463x185x165 cm
obujam: 2494 ccm
snaga: 145 kW/197 KS  
ubrzanje (0-100km/h): 9,2 s
najveća brzina: 180 km/h
potrošnja: 5,3 l /100 km
cijena: 427.835 kn (testni model)   419.900 kn (bez doplata)
Testirani Lexus NX 300h Executive u opremi ima led svjetla, električna vrata prtljažnika, 18” alunaplatke, radarski tempomat,  električno podesiva sjedala...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.