Obavijesti

Tech

Komentari 2

Autom u istraživanje svemira: Navara je postala zvjezdarnica

Autom u istraživanje svemira: Navara je postala zvjezdarnica
7

Nissanov auto koji su predstavili u Hannoveru konceptno je vozilo koje ima prikolicu s velikim teleskopom. Sve je posebno dizajnirano za terensku vožnju u kojoj se njegovo zrcalo neće moći oštetiti

VIDEO

Nissan i Europska svemirska agencija pretvorili su terensku Navaru u pravu mobilnu zvjezdarnicu koju su prikazali u srijedu na salonu automobila u Hannoveru. 

Konceptno vozilo Dark Sky funkcionira kao mobilni astronomski laboratorij opremljen teleskopom PlaneWave koji su postavili na prikolicu posebno prilagođenu terenskoj vožnji. Jer za najbolji pogled na noćno nebo treba otići daleko od svjetlosnog zagađenja i asfaltnih cesta urbanih područja.

Unikatni automobil su opremili i sustavom za pomoć u vožnji ProPilot te drugim Nissanovim sustavima koji omogućuju pogled iz ptičje perspektive na auto, sustav za upozorenje na vozilo u mrtvom kutu, sustav za spajanje s prikolicom prepušta autu nadzor nad upravljanjem kako bi se automatski poravnao s prikolicom za lakše spajanje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Modul prikolice, razvijen u bliskoj suradnji s ESA-om, ima poseban sustav hlađenja koji omogućuje teleskopu da ostane stabilan i kalibriran na optimalnoj temperaturi u prijevozu do bilo koje lokacije. Nakon dolaska na željenu lokaciju mehanizirani krov prikolice može se otvoriti kako bi se teleskop mogao usmjeriti na noćno nebo. Uporabom (primarnog) zrcala promjera 40 centimetara omogućen mu je detaljan pogled dalje od prstenova Saturna do udaljenih galaksija, maglica i supernova.

Što se same Navare tiče, ima čvrstu kuku za vuču, ljevastu šasiju zatvorenog profila te 2,3-litreni dizelski turbomotor sa 190 KS i 450 Nm okretnog momenta. I Navara i prikolica opremljeni su baterijama xStorage ROAM. Kad su pričvršćene na za to predviđenom mjestu baterije se konstantno pune i spremne su za uporabu u svakom trenutku. 

Dodatne pametne funkcije uključuju Wi-Fi, radnu stanicu za prijenosno računalo i UHF radio za trenutan prijenos podataka s bilo koje lokacije u svijetu. Osam povezanih radara, svaki u jednom kutu vozila i prikolice, obavješćuju vozača o okruženju vozila putem dodirnog zaslona multimedijskog sustava NissanConnect smještenog na armaturnoj ploči.

Nakon Salona automobila u Hannoveru Nissan će donirati teleskop.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle