Obavijesti

Tech

Komentari 10

Bacite bolje svjetlo na svoj dom i prilagodite rasvjetu potrebama

Bacite bolje svjetlo na svoj dom i prilagodite rasvjetu potrebama
5

Pravilno projektirana i izvedena rasvjetna instalacija dat će željeni efekt komfora i funkcionalnosti. Loše izvedene električne instalacije mogu biti vrlo opasne.

VIDEO

Nakon što ste sa svojim arhitektom definirali pozicije prekidača, utičnica, vrstu i raspored rasvjete i ostalih električnih uređaja u stanu, a s električarem precizirali svoje zahtjeve, vrijeme je za estetski aspekt - planiranja rasvjete. Planiranje rasvjete u većem ili manjem opsegu uz tehničko projektiranje uključuje i elemente dizajna. Dizajn određuje specificiranje namjene i izgleda, a time i ugođaj koji stvara dizajnirani objekt, u ovom slučaju prostorije i zgrade. Stoga o dizajnu rasvjete započnite razgovor prilikom dizajniranja objekta, ili bar u fazi kad je definiran objekt i namjena prostora, uključujući i grubi raspored namještaja, ali kad još nisu definirane instalacije. Jednom kada je objekt gotov ili su već gotove instalacije puno teže je zadovoljiti tehničke zahtjeve kao što su upravljivost, razine rasvijetljenosti, a još je teže postići odgovarajući ugođaj.

Iskustvo koje Jelušići mogu podijeliti s investitorima jest da investitor mora znati osnovne općepoznate pojmove o struji i korištenju tehničke opreme. Bitno je da znate koji efekt želite postići u prostoru, koja će biti namjena tog prostora i koju komociju kod upravljanja želite imati. Ostalo je stvar tehničke razrade projektanta rasvjete i elektro projektanta, naravno u dogovoru i usklađeno s arhitektom i dizajnerom interijera. U slučaju da projektant rasvjete i/ili arhitekt odnosno dizajner interijera predlažu koncept rasvjete, oni će vas upozoriti koje rasvjetne efekte i ugođaje možete očekivati. Za najbolje efekte najbolje je obratiti se stručnjacima s iskustvom, stoga su se Jelušići obratili tvrtkama Lighting i Osram.

Morate biti svjesni da nepravilno projektirana i nepravilno izvedena rasvjetna instalacija neće dati željeni efekt u smislu komfora i funkcionalnosti, a loše izvedene električne instalacije mogu dovesti do raznih opasnih situacija kao što su električni udar ili požar. Zadatak i odgovornost svakog projektanta je da projektirani sustav i oprema bude u skladu s propisima i siguran za korisnika. Kupljena oprema mora odgovarati tehničkim zahtjevima za instalaciju.

Na vama je odgovornost da posebne uređaje i rasvjetne elemente koristite kako je to specificirano u uputama za korištenje. Tako, naravno, sobnu svjetiljku nećete koristiti za rad u vrtu, a u prostorima s vodom smijete koristiti samo određene tipove svjetiljaka (i električnih uređaja) koji se definiraju s razinom IP zaštite, nećete dirati i mijenjati izvore svjetla ako svjetiljka nije isključena i slično. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prilikom planiranja rasvjete, možda ćete se susretati s nekim tehničkim pojmovima vezane uz rasvjetu. Što morate znati i s kojim osnovnim svijetlo-tehničkim pojmovima trebate baratati donosimo u sljedećem članku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....