Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bebe začete i rođene na Marsu vjerojatno bi se rodile sterilne

None Foto: Pixsell

Zbog visokih doza radijacije, biofizičar Tore Straum smatra da je kolonizacija Marsa u smislu reprodukcije nemoguća jer bi djeca, rođena na tom planetu, bila sterilna

Astronauti koje šalju na Mars trebali bi izbjegavati moguća začeća, upozorili su znanstvenici. Visoka razina radioaktivnih čestica gotovo sigurno bi sterilizirala svaki fetus začet u svemiru. To bi dakako otežalo uspješno koloniziranje Marsa nakon što bi posada sletjela. DNK koja vodi razvoj fertiliziranog embrija i funkcioniranje stanica u tijelu vrlo se lako oštećuje uslijed utjecaja takve radijacije koja će bombardirati astronaute na putu prema Marsu, ističu znanstvenici. Prema NASA-inom kodu, "odnos povjerenja" i "profesionalni standardi" moraju se izvršavati cijelo vrijeme između astronauta. 

No prema biofizičaru Toreu Straumu iz NASA-inog istraživačkog centra, kolonizacija drugog planeta podrazumijeva i razmnožavanje. Do sada su studije na neljudskim primatima pokazale da čak i vrlo niske doze ionizirajuće radijacije mogu ubiti većinu nezrelih oocita ili stanica jajašca. Tako bi žensko dijete, ukoliko bi bilo začeto u interplanetarnom svemiru, vjerojatno bilo rođeno sterilno zbog oštećenja na jajašcima. Budući da radijacija utječe i na spermu vjerojatnost je velika da bi i muška djeca patila od neplodnosti. Uz velik utjecaj na reproduktivni sustav, Straum pretpostavlja da bi kod djece rođene na Marsu bio oštećen i mozak, a izvjesne su i mentalne retardacije, piše Daily Mail.

Komentari (4)
  • A kaj sad bumo se karali na mjesecu :)

    13. 2. 2011,   00:47
  • najprije trebamo samo doci do Marsa, a ne vec sad razmisljati o kolonizaciji...

    12. 2. 2011,   20:43
  • Ma nije bed, Kada dođe vrijeme reprodukcije a mi trk na staru dobru Zemlju, obavimo "posel" i vratimo se na Mars. Eto, simple as that ! :))

    13. 2. 2011,   00:08