Obavijesti

Tech

Komentari 4

Berba medalja: Mladi genijalci u Austriji postigli velik uspjeh

Berba medalja: Mladi genijalci u Austriji postigli velik uspjeh
1

Na ekipnom natjecanju učenici iz nekoliko hrvatskih srednjih škola osvojili su prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova te dvije zlatne, jednu srebrnu i tri brončane medalje..

VIDEO

Na ekipnom natjecanju učenici iz nekoliko hrvatskih srednjih škola osvojili su prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova te dvije zlatne, jednu srebrnu i tri brončane medalje.

Predstavljali su Hrvatsku na 10. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi od 22. do 28. kolovoza u austrijskom gradu Vöcklabrucku. Voditelji ekipe bili su Stipe Vidak i Petar Bakić, a natjecali su se učenici 2. razreda Luka Banović i Ivan Sinčić iz riječke Gimnazije “Andrije Mohorovičića” te Petar Nizić-Nikolac i Tadej Petar Tukara iz XV. gimnazije u Zagrebu, kao i učenici trećeg razreda, Lukas Novak iz Gimnazije “Josipa Slavenskog” u Čakovcu te Patrik Papac iz Gimnazije Dubrovnik.

- U zadacima koje su dobili bilo je važno razmisliti o problemu te povezati na nov i zanimljiv način znanje koje su već imali. Iako je riječ o elementarnoj matematici, zadaci su bili teži od uobičajenog školskog gradiva. Natjecanje se sastojalo od ekipnog i individualnog dijela, a to znači da su u individualnom dijelu učenici sami rješavali zadatke, dok su se u ekipnom dijelu problemom bavili kao tim i zajednički tražili rješenje. 

Tijekom prvog dana bavili su se individualnim zadacima i to je trajalo oko pet sati, a sljedećeg dana isto toliko proveli su rješavajući ekipni problem - rekao je voditelj ekipe Stipe Vidak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao tim osvojili su prvo mjesto s najvećim brojem bodova. Na pojedinačnom dijelu natjecanja dvije zlatne medalje osvojili su Patrik Papac i Petar Nizić-Nikolac, srebrnu medalju osvojio je Lukas Novak, a tri brončane dobili su Tadej Petar Tukara, Luka Banović i Ivan Sinčić. Prošle godine olimpijada je bila u slovenskom Kopru, a hrvatska ekipa također je bila najbolja s najvećim brojem bodova. Osvojili su četiri medalje.

Uspjeh i na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi

Hrvatsku su na 13. međunarodnoj geografskoj olimpijadi u Pekingu predstavljali Luka Banović iz Gimnazije “Andrije Mohorovičića” u Rijeci, Petar Suman iz Gimnazije “Lucijana Vranjanina” u Zagrebu, Juraj Vladika iz V. gimnazije u Zagrebu i David Zima iz Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku. Sudjelovalo je 45 reprezentacija sa svih kontinenata, a naši predstavnici osvojili su brončane medalje. Za natjecanje su ih pripremali stručnjaci s PMF-a i članovi Hrvatskog geografskog društva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju