Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Besplatni, ali i legalni filmovi? Da, i to na ovim stranicama...

None Foto: Dreamstime

Besplatno ne mora nužno biti i piratski sadržaj, a to pokazuje cijeli niz stranica koje omogućuju da uživamo u klasicima, ali i filmovima novijeg datuma, ako smo spremni izgurati kroz reklame

Besplatno i legalno gledanje filmova na internetu obično su dva pojma koja ne idu skupa. Problem je u tome što besplatnim sadržajem mnogi najčešće shvaćaju piratizirane filmove i serije koji su lako dostupni preko ogromnog brojna torrent servisa. S druge strane legalne filmove moramo platiti. Tako su i kod nas dostupni razni streaming servisi (Netflix, Amazon Prime, HBO Go, Pickbox...) koji za cijenu nekoliko kava omogućuju da neograničeno uživate u njihovoj ponudi. 

Međutim, filmove možemo gledati i potpuno besplatno i legalno i to na stranicama koje vam donosimo u nastavku. 

HRTi

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija prije četiri godine je pokrenula svoju multimedijalnu uslugu koja omogućuje da uživo pratite njihove radijske i televizijske kanale, ali nakon jednostavne registracije vam se otvara i velika kolekcija njihovih filmova i serija. Osim novih naslova, tu su i razni klasici te nove serije poput Crno bijelog svijeta, Novina...

The Internet Archive

Ova stranica poznata je mnogima kao veliki arhiv književnih i glazbenih djela, ali i igara. No nudi i kolekciju filmova, a uglavnom se ovdje radi o klasicima kojima su istekla prava te su sada postali javno dobro. Klasike možete skinuti u obliku raznih datoteka ili kao torrent dokument.

YouTube

Najveći svjetski video servis mnogi od nas koriste uglavnom kako bi gledali spotove, najave filmova ili zabavili djecu, međutim na YouTubeu ćete naći i veliku bazu igranih filmova. Istina, u velikoj mjeri tu je produkcija Bollywooda, ali ima i tu i velik broj klasika koje ćete pronaći uz nešto kopanja i tu leži najveći izazov, jer YouTube je usprkos nastojanjima Googlea i dalje pun piratskog sadržaja, ali i materijala u katastrofalnoj kvaliteti, pa nije problem naći gomilu akcijskih filmova s početka '90-ih koji su ovdje učitani sa srpskim titlovima i u VHS kvaliteti.

Naravno, velik dio sadržaja koji ćete možda i naći neće biti dostupan u našoj zemlji - ako se radi o sadržajima koje su postavili vlasnici prava. Tako ćete ovdje moći vidjeti Kung Fury,  Noć živih mrtvacaNosferatu, i brojne druge klasike kao što su General. 

Free Movies Cinema

Ovo je servis koji nudi kolekciju nezavisnih i javno dostupnih filmova u nizu različitih kategorija, što olakšava pretraživanje. Nema oglasa, a nude se i kraktometražni te igrani filmovi. Uz klasike ima i novijih sadržaja te filmova u HD-u.

OpenCulture.com

Ovo je stranica koja nudi kulturne i obrazovne sadržaje, a njihova kolekcija ima i više od 1150 filmova. Ovdje se radi o klasicima, nezavisnoj produkciji, westernima... Filmovi su sortirani, a možete pronaći i one nagrađene Oscarom, ali i filmove Andreja Tarkovskog ili Charlieja Chaplina.

PublicDomainTorrents

Ovo je stranica koja prati torrente, ali koji su besplatni i legalni i sortirani u različite žanrove. Kao što i navodi, stranica također prikazuje naslove koji su postali javno dobro, odnosno idealno mjesto za one koji cijene klasike.

PopcornFlix

Za razliku od Popcorn Timea, PopcornFlix je legalna stranica koja omogućuje gledanje filmova online i to naslova novijeg datuma, a osim igranih filmova tu su i  brojni dokumentarci. Može ga se koristiti i preko besplatnih aplikacija na Android uređajima. Imaju katalog od nekoliko stotina filmova, uglavnom nezavisne produkcije, no lako ćete naći i brojne hitove. Filmove omogućuje vlasništvo distributera Screen Media Ventures, a glavna kvaka kod korištenja njihovog servisa su oglasi na koje morate pristati kroz film te regija u kojoj se nalazite, što će ovisiti o tome možete li pokrenuti film.

Tu su još i Classic Cinema, Retrovision i slične stranice koje također povlače filmove koji su javno dobro, ali i naslove iz raznih izvora koji su zbog očitog kršenja autorskih prava uklonjeni. Problem brojnih servisa koji su dostupni u SAD-u je da zbog GDPR-a ne rade u Europskoj uniji.

Komentari (21)
  • Gledalica.net je najbolja jer ima i prevode u svim filmovima.

    23. 10. 2019,   12:20
  • Ajmo ovako malo je bolje. Upišite na Google mouvie123 i dobiti ćete nekoliko stranica s besplatnim kino filmovima isprobajte sve.

    23. 10. 2019,   11:30
  • Ne triba vise ic ni u kina

    23. 10. 2019,   11:48