Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Biciklistički raj: 100 km "autoputa" za bicikliste

None Foto: Stocksnap.io / David Marcu

Do posla ili fakulteta biciklom po 4 metra širokoj biciklističkoj stazi bez semafora, automobila i pješaka? U Njemačkoj je to moguće

U takvom biciklističkom raju pedalirat će stanovnici njemačke pokrajine Ruhr. Pet kilometara postojeće biciklističke staze zabranjene za motorna vozila, produžit će se na 100 km i povezivat će 10 gradova regije uključujući Duisburg, Bochum i Hamm te 4 fakulteta. Najvećim dijelom se radi o prenamijeni postojeće ceste koja se više ne koristi za međugradski cestovni promet. Procjenjuje se da će novu biciklističku stazu koristiti oko 2 milijuna stanovnika koliko ih živi na udaljenosti oko 1,5 km od staze, a time će se ujedno promet na autocesti rasteretiti za oko 50.000 automobila dnevno.

Foto: Stocksnap.io / David Marcu

S povećanjem broja biciklista u prometu raste animozitet između vozača i biciklista, ali raste i problem sigurnosti. U zemljama zapadne Europe stoga se ulaže u razvoj nove biciklističke infrastrukture, u potpunosti odvojene od automobilskog prometa. Time se dodatno potiče građane da koriste ovaj ekološki prihvatljiv oblik prijevoza.

Tema: Green Living

Komentari (2)
  • Ruhr nije poktajina, nego konjurbacija !

    1. 4. 2016,   23:04