Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bijes Kineza: Ni jedna država dosad se nije žalila na Huawei

None Foto: REUTERS 5

Kina se žali i na tretman uhićene financijske direktorice u Kanadi, za koji kažu da je 'neljudski'. Ona traži da je puste da se brani sa slobode zbog zdravstvenih razloga

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak službeno kako im se niti jedna zemlja nije požalila na sigurnosne probleme koje su možda imali zbog Huaweija, piše Reuters.

Huawei's Executive Board Director Meng Wanzhou attends the VTB Capital Investment Forum "Russia Calling!" in Moscow KINA UPOZORAVA KANADU: "Oslobodite šeficu Huaweija ili ćete snositi teške posljedice"

U isto vrijeme iz Pekinga stižu i prosvjedi oko uhićenja Meng Wanzhou (46), kćeri osnivača Huaweija, u kojima se žale na 'neljudski' tretman financijske direktorice koja traži da ju kanadske vlasti zbog zdravstvenih razloga puste da se brani sa slobode. O tome bi u ponedjeljak trebao odlučivati sud u Vancouveru, prenosi AFP. Kina je u subotu upozorila Kanadu da će snositi teške posljedice ako odmah ne oslobodi čelnicu Huaweija, nazivajući taj slučaj "jako teškim". 

Huawei CFO Meng Wanzhou (L), who was arrested on an extradition warrant, appears at her bail hearing in B.C. Supreme Court | Autor: STRINGER Foto: STRINGER

Wanzhou je uhićena na zahtjev američkih vlasti, a to je uvelo dodatne napetosti u odnosima Kine i SAD-a. Prijeti joj izručenje SAD-u koji je optužuje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana. 

Komentari (19)
  • Pa da,Huawei vec godinama gazi Iphone a sad je sa zadnjim modelom pretjerao..sad ce ameri opet demokraciju provesti na trzistu.

    10. 12. 2018,   13:51
  • Naravno, Amerikanci bi da se Apple, Microsoft, Google & Co. gura u prvi plan, neće moći ove noći.

    10. 12. 2018,   14:31
  • Kina samo oderi i to takve sankcijee u svim granama da se useru.Ova politika amera je prešla sve granice.

    10. 12. 2018,   15:28