Obavijesti

Tech

Komentari 2

Bila je legenda: Neobičan život najstarijeg pauka na svijetu...

Bila je legenda: Neobičan život  najstarijeg pauka na svijetu...
2

Još 1975. godine na nju je nabasala znanstvenica Barbara Main koja je do svoje mirovine (u 84. godini) pratila Broj 16. Ona je bila glavna zvijezda istraživanja i mnogih otkrića ove vrste

VIDEO

Ženka pauka koja je živjela čak 43 godine neki dan je uginula. Imala je dugačak i zanimljiv život. Gotovo pola stoljeća njezinog života pratile su ju znanstvenice Barbara Main i Leanda Mason te objavile veliko istraživanje o njoj. 

Rođena je 1974. godine ispod stabla bagrema u jednoj podzemnoj jazbini koja je bila ispunjena savršenom svilom njene majke u Australiji. 

Imao 43 godine: Uginuo je Broj 16, najstariji pauk na svijetu
Imao 43 godine: Uginuo je Broj 16, najstariji pauk na svijetu

Istu svilu je majka upotrijebila kako bi zatvorila ulaz u jazbinu. Tako je i živjela prvih šest mjeseci svog života - u sigurnosti i tami. No, jednog dana u kišnim jesenskim mjesecima, njena majka je otvorila prolaz, a ona je otišla. S njome je vjerojatno izašlo još malih paučića. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Većina njezine braće postali bi hrana za ptice i guštere ili bi, u nedostatku hrane, počeli jesti jedni druge. Neki bi jednostavno izgorjeli na prejakom suncu. 

Prvi susret s čovjekom 

Ona je imala više sreće. Pronašla je slobodno mjesto za sebe, nedaleko od majčinog tunela, i počela kopati. Iskopala je gotovo savršenu kružnicu ravno dolje u tlo. Zatim je tunel obložila svilom, onako kako je to i njena majka radila. Povukla je stotine grančica do ruba vrata, jednu po jednu. Tada je ušla unutra, zatvorila se i čekala - danima ili čak tjednima, za svoj prvi pravi obrok. 

Bila je slijepa, ali usklađena sa svim vibracijama na zemlji, pa kad je osjetila da se nešto kreće pokraj grančica, mrav ili mala buba, skočila je i uvukla ju unutra. 

Osjećala je i čudne i teške vibracije na grančicama. Zo je često značilo da je veliki grabežljivac iznad nje. Nakon godine u svojoj jazbini, 1975., čudne vibracije došle su od Barbare Main. 

Industrijalizacija i poljoprivreda su u 20. stoljeću uništavali skoro svu pustinju u toj regiji Australije, a pritom je nestajala i dragocjena flora i fauna. 

- Osjećala sam neposrednu povezanost s tim malim bićima. Nisam imala takav odnos s klokanom koji sam imala s gusjenicom - rekla je Main. 

Postala je "Broj 16" 

Main je bila zoologinja na Sveučilištu zapadne Australije. Tog je dana, 1975. godine, kleknula preko jazbine, razdvojila grančice ispred tunela i pričvrstila mali metalni znak u tlo. 

Na njemu je bio ugravirano "16". Nekoliko metara dalje obilježila je još jednu jazbinu "1" i zaključila da je to vjerojatno majka paučice "16". A "24" i "30" bile su joj sestre. 

Main je provela sate ispod stabla bagrema, označavajući svaku jazbinu koju je pronašla. Izgradila je obiteljsko stablo vrste Gaius villosus, koji su djelovali tako krhko i o kojima su ljudi malo znali. 

- Nadam se da ćemo u budućnosti moći sastaviti kompletnu povijest svih jazbina koje pronađemo - rekla je Main na Međunarodnom kongresu 1977. godine. Tad je predvidjela da bi ta vrsta mogla doživjeti oko 20 godina. 

Suše, glad i teške godine 

Sljedeće godine bile su teške za vrstu. Već dugo, suho ljeto 1977. godine odnijelo je trećinu generacije. Gladne prepelice grebale su po površini jazbina, a u jednu je čak ušao i škorpion. 

Ipak, njih 16 je preživjelo i raslo. Širili su svoje jazbine svake godine. 

Main je bila impresionirana koliko dugo su zapravo pauci živjeli. No, zvijezda istraživanja, pauk "16" imala je tad tek četiri godine, i nije bila ništa posebno. Neke matice su imale, prema Maininom istraživanju, od 16 do 20 godina. 

Kraj 70-ih godina pauk 16 je na svojim vratima isplela mrežu s feromonima. Zatim se vratila i zatvorila vrata. Ovaj put nije čekala plijen, već muškog pauka. 

Bunkeri i ženke su tajna uspjeha vrste 

Muški primjerci više se ne vraćaju u svoju jazbinu nakon parenja. Lutaju dok ne uginu, a svi uginu mladi. 

Ženke nakon parenja idu ravno natrag u jazbinu. Zatvara vrata s fino ispletenom mrežom koja može zaštiti i od topline i od kiše, a sljedeće godine zaključava se, polaže jaja i čuva ih. Iduće godine pustila ih je u svijet - da žive ili da umru. 

Matrijarhati su bili tajna uspjeha ove vrste paukova. U svojim dubokim bunkerima mogli su preživjeti suše i požare na površini. Mogle su se pariti svakih nekoliko godina i time stalno nadopunjavati populaciju. 

Tijekom desetljeća uginula je majka pauka 16, njezina braća i sestre, brojni rođaci, pa čak i djeca. Ali njezino obiteljsko stablo nastavilo je rasti i razvijati se, a svaki put kad je Main provjerila jazbinu, sve je izgledalo besprijekorno kao i uvijek. 

"16" postaje popularna 

Reporterka Vicki Laurie se 2013. godine zainteresirala za istraživanje 84-godišnje Main koja je kategorizirala obitelj paukova unazad 40 godina. Počela je putovati s njome. 

- Proveli smo tri sata na koljenima dok Barbara provjeri svaku jamu da vidi je li zauzeta ili ne. Promatrala je koliko ima malo jazbina i koliko su suhe - ispričala je Laurie. 

Kada su došle do pauka 16, Laurie je bila skeptična da se 40 godina radi baš o istom pauku, no Main joj je objasnila da ženke nikada nisu napustile svoju jazbinu, a kad umru - nitko se u njih ne useli. 

Nakon toga, jedna dodiplomska studentica, Leanda Mason, počela je pratiti Main na njenim izletima. 

Mainino kategoriziranje obitelji paukova ispalo je bolje od očekivanja i počela se veseliti završetku projekta. 

- Rekla je da će završiti studiju kad 16 ugine - kazala je Mason. Umjesto toga, zakazalo je Mainino zdravlje. Otišla je u mirovinu, a njen projekt preuzela je Mason. 

Ubila ju je parazitska osa 

Krajem 2017. godine došla je na teren s dronom, nadajući se da će uhvatiti ptičju perspektivu zanimljivih paukovih jazbina. Kao i njezina mentorica, prvo je otišla do 16. 

Grančice na njezinoj jazbini bile su raspršene i neuredne. 

Pogledala je sićušna vrata i vidjeti rupicu u sredini, kao da ih je nešto probilo. Podigla je vrata i spustila endoskop u jamu i potvrdila ono što je posumnjala - 16 je otišla. 

Parazitska osa vjerojatno je probila zaštitu i položila jaja u tijelo paučice. 

- Ubijena je na svojem vrhuncu. Iskreno, treba mi neko vrijeme da mi se to "slegne" - izjavila je Mason. 

Pauk 16 bila je najstariji pauk za kojeg se zna da je postojao, čak 43 godine. Prijašnji rekord bio je 28 godina, piše Washington post

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle