Obavijesti

Tech

Komentari 30

Mali Patrik iz Zagreba opet je prvak u mentalnoj aritmetici

Mali Patrik iz Zagreba opet je prvak u mentalnoj aritmetici

Naši izvrsni učenici ponovno su se iskazali na međunarodnim natjecanjima, a osmogodišnji Patrik Čudić još jednom je postao prvak svijeta u mentalnoj aritmetici. Od srca vam čestitamo!

VIDEO

I u srpnju se nastavlja sjajan pobjednički niz naših učenika na međunarodnim natjecanjima.
Na 30. međunarodnoj biološkoj olimpijadi (IBO) u Szegedu u Mađarskoj koja je završila u nedjelju, među natjecateljima iz 75 zemalja iz cijeloga svijeta naši učenici osvojili su dvije brončane medalje.

Čeveročani tim činili su Olga Jerković Perić (XV. gimnazija, Zagreb) i Petar Škrobo (Gimnazija M. A. Reljkovića, Vinkovci) koji su osvojili brončane medalje te učenice Mia Crnogaj (XV. gimnazija, Zagreb) koja je osvojila priznanje za postignuti rezultat i učenica Elizabeta Gegić (XV. gimnazija, Zagreb) koja je također imala izvrstan uspjeh na natjecanju, izvijestila je u nedjelju koordinatorica IBO-a za Hrvatsku Andreja Lucić.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:45

Ova sjajna ekipa zajedno predstavlja Hrvatsku na ovome natjecanju već drugi put, a s njima su u Mađarsku putovale i njihove mentorice dr. sc. Andreja Lucić i dr. sc. Petra Cvjetko, koje su sudjelovale u odabiru učenika te zajedno s kolegama, djelatnicima i studentima Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pripremale učenike za natjecanje.
Natjecanje je novčano poduprlo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

S velikom pobjedom iz Kine se vratio i osmogodišnji Zagrepčanin Patrik Čudić, koji je na svjetskom prvenstvu u mentalnoj aritmetici ALOHA po drugi put osvojio prvo mjesto.

Patrik Cudic osvojio zlato u Moskvi

A na Mediteranskom natjecanju mladih matematičara MYMC 2019., kako izvješćuje Facebook stranica Olimpipjade znanja, naš tim osvojio je brončane medalje. Svoje znanje i vještine pokazali su Martin Josip Kocijan, Maja Drmač, Nora Ivić i Jakov Ljubičić s voditeljicom Anetom Copić u Napulju.

Brončane medalje osvojili su i naši mladi natjecatelji na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi IPhO2019 u Tel Avivu prije deset dana. Bernard Faulend (XV. Gimnazija Zagreb), Janko Vrček i Marko Srpak (Prva gimnazija Varaždin), Elizaveta Chernova (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka) i Luka Meštrović (Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci). Bernard i Janko osvojili su po brončanu medalju, a Elizaveta pohvalu.*

Ne zaboravimo i sjajne robotičare, koji su početkom srpnja u Australiji, na natjecanju RoboCup 2019 Sydney, osvojili naslov svjetskih prvaka i dva druga mjesta.


Inače, u Parizu u nedjelju počinje Međunarodna kemijska olimpijada, a za Hrvatsku se natječu Barbara Sumić, Mislav Barić, Luka List i Ivor Vavra Plavšić.

Na drugome kraju svijeta, na Tajlandu, na Svjetskom prvenstvu u debati (WSDC) hvatske boje branit će Marko Kasum, Lorena Serdarević, Kian Bogović Vili i Nika Ćevar.*

Svima koji su osvojili medalje od srca čestitamo, a učenicima koji kreću na natjecanja želimo puno uspjeha! Vi ste naš ponos.

 
*Podatke o natjecateljima i njihovim rezultatima na međunarodnim natjecanjima pravi i objavljuje Facebook stranica Olimpijade znanja s koje smo preuzeli podatke za ovaj tekst.

Pokretanje videa...

00:45
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju