Obavijesti

Tech

Komentari 112

Bit će 4 mjeseca u svemiru: Tri su astronauta poletjela na ISS

Bit će 4 mjeseca u svemiru: Tri su astronauta poletjela na ISS
9

Raketa Sojuz s tri astronauta poletjela je u nedjelju s kozmodroma Bajkonur, u stepama Kazahstana, prema odredištu Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) na misiju dugu više od četiri mjeseca

VIDEO

Japanac Norishige Kanai, Amerikanac Scott Tingle i Rus Anton Škaplerov poletjeli su u 13.21 sati po lokalnom vremenu u raketi Sojuz MS-07, prema snimkama ruske svemirske agencije Roskosmos.

"Raketa Sojuz MS-07 poletjela je uspješno s kozmodroma Bajkonur", priopćio je Roskosmos nekoliko minuta nakon polijetanja.

Trojici muškaraca trebat će dva dana da stignu do ISS-a, postavljenom u orbiti oko Zemlje na 400 kilometara visine. Let je prvotno bio predviđen za 27. prosinca.

The Soyuz MS-07 spacecraft carrying the next International Space Station (ISS) crew blasts off from the launchpad at the Baikonur Cosmodrome

Dočekat će ih 19. prosinca u orbitalnoj stanici zapovjednik, ruski kozmonaut Aleksandar Misurkin, te još dva američka člana Mark Vande Hei i Joe Acaba, pristiglu u rujnu.

Bit će to prvi boravak u svemiru kozmonauta Japanske agencije za svemirsko istraživanje (Jaxa) Norishigea Kanaija, jednako kao i Scotta Tinglea (52) iz američke svemirske agencije (NASA).

Rođen u prosincu 1976. Norishige Kanai najmlađi je japanski astronaut koji leti u svemir.

Anton Škaplerov najiskusniji je. S 45 godina kreće u treću misiju u orbitalnu stanicu, nakon boravaka od 165 dana 2012. te 199 dana 2014.-2015.

Roscosmos cosmonaut Anton Shkaplerov during the send-off ceremony after checking their space suits before the launch of the Soyuz MS-07 spacecraft at the Baikonur cosmodrome

Nekadašnji ruski vojni pilot kazao je da namjerava glasati iz svemira na predsjedničkim izborima 18. ožujka na kojima će ruski predsjednik Vladimir Putin biti veliki favorit.

Rusija je ISS osigurala glavni modul u kojem se nalaze motori-rakete, a ruske letjelice Sojuz jedine su svemirske letjelice koje služe za slanje astronauta i opreme na ISS otkako  su Sjedinjene Države prekinule svemirske letove.

Šesnaest zemalja sudjeluje u ISS-u postavljenom u orbitu 1998., koji je stajao ukupno 100 milijardi dolara, a najvećim dijelom financiraju ga Rusija i Sjedinjene Države. 

Riječ je o jednom od rijetkih područja bilateralne suradnje na koju ne utječe visoka napetost između dviju zemalja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac