Obavijesti

Tech

Komentari 0

Bit će mainstream: Predavanja počinju držati hologrami

Bit će mainstream: Predavanja počinju držati hologrami
3

3D projekcije kostura već se koriste na medicinskim fakultetima u SAD-u, a procjenjuje se da će se do 2026. u učionicama redovito raditi s alatima virtualne stvarnosti

VIDEO

Studenti poslovne škole Imperial Collegea u Londonu prošli su tjedan slušali prva predavanja s - hologramima.

Koristeći tehnologiju sličnu onoj kakva je na pozornicama oživila Michaela Jacksona i Tupaca Shakura, na ovom fakultetu odlučili su isprobati futuristički pristup u radu sa studentima. Time će omogućiti nastupe predavača koji se nalaze u drugim zemljama, pa i na drugim kontinentima.

- Uvijek možemo koristiti videokonferenciju, no vjerujemo kako se hologramima postiže bolji osjećaj prisutnosti - kazao je za BBC dr. David Lefevre, voditelj fakultetskog Edtech Laba.

Tehnološki, na Imperial Collegeu postigli su da hologram, odnosno trodimenzionalna projekcija predavača, direktno komunicira sa studentima te da se kreće po pozornici. Na prvom predavanju studentima su se predstavili predavači iz Londona, New Yorka i Los Angelesa.

- Predavači su ispred sebe imali monitore visoke rezolucije koji su bili kalibrirani tako da mogu pokazivati prema publici te gledati ravno u studente. Tako zaista mogu izmjenjivati iskustvo - pojasnio je Lefevre.

Osim toga, uspjeli su u tome da se dva holograma pokazuju istodobno. Dvije gošće iz SAD-a sudjelovale su u panelu, uz još dvije sugovornice koje su bile na pozornici.

Ova vrsta projekcije jeftinija je od pravih holograma, koji mogu stajati i do 1,2 milijuna kuna za samo jedno prikazivanje. Stoga je primjenjivija u duljem razdoblju, ističu na Imperial Collegeu, gdje na kritike o preskupome projektu odgovaraju da su dugoročno koristi veće od eventualnih troškova.

Ističu kako će se ovako i profesorima omogućiti više fleksibilnosti u radu jer će predavanja moći držati i kad se nalaze na putovanjima.

3D projekcije kostura već se koriste na medicinskim fakultetima u SAD-u.

- Bit će to jedna od tehnologija na koje ćemo se naviknuti te će vjerojatno postati redovno korištena - zaključuje dr. Lefevre.

Hologramske projekcije, u skupljim i jeftinijim verzijama, postaju sve češća tehnologija u školama, kako u svijetu tako i kod nas, iako je sve još na razini testiranja i eksperimentalne nastave. A u Velikoj Britaniji procjenjuju da će do 2026. u učionice ući i virtualna stvarnost kao redoviti alat u nastavi, čak i za najmlađe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto