Obavijesti

Tech

Komentari 8

BMW, Daimler i VW morat će platiti čak 100 mil. eura kazne

BMW, Daimler i VW morat će  platiti  čak 100 mil. eura kazne
1

U razdoblju od 2004. do 2013. ti su se proizvođači automobila redovno sastajali s proizvođačima čelika i drugim kompanijama u lancu nabave kako bi dogovorili jedinstveni iznos nadoplate na nabavnu cijenu čelik

VIDEO

Njemački regulator u četvrtak je odredio kaznu od ukupno 100 milijuna eura vodećim proizvođačima automobila BMW-u, Daimleru i Volkswagenu zbog udruživanja u kartel za potrebe nabave proizvoda od čelika.

U razdoblju od 2004. do 2013. ti su se proizvođači automobila redovno sastajali s proizvođačima čelika i drugim kompanijama u lancu nabave kako bi dogovorili jedinstveni iznos nadoplate na nabavnu cijenu čelika, objavio je ured za suzbijanje kartelskih aktivnosti.

Dodaju i da su tvrtke plaćale nezakonite cijene, proizišle iz kartelskih aktivnosti, barem do 2016. godine.

Kompanije su prihvatile kazne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iz BMW-a su priopćili da će platiti kaznu u iznosu 28 milijuna eura. Daimler će prema riječima glasnognovornice morati platiti 23,5 milijuna eura.

Preostalih gotovo 49 milijuna eura otpada na Volkswagen, najvećeg njemačkog proizvođača, iz kojeg nisu željeli komentirati visinu kazne, ali su izrazili zadovoljstvo zbog završetke istrage i otklonjene pravne nesigurnosti.

Iz ureda za suzbijanje kartela napominju da nabavna cijena proizvoda od čelika na koje je kartel utjecao a koriste se pri izradi radilica, zupčanika i šipki upravljačkog sustava, čine jedan posto konačne vrijednosti automobila.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota
Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije