Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

BMW i Daimler skupa pokreću tvrtku - za borbu protiv Ubera

None Foto: AXEL SCHMIDT

Tvrtke za proizvodnju automobila uložit će više od milijardu eura u širenje svojeg već postojećeg poslovanja izvan proizvodnje i prodaje automobila na sustave plaćanja po minuti ili po prijeđenom kilometru

Njemački proizvođači automobila Daimler i BMW predstavili su u petak zajedničku tvrtku za prijevoz na poziv, usluge parkiranja i punjenja električnih automobila kako bi konkurirali uslugama mobilnosti koje nude američki Uber i druge tehnološke tvrtke.

Tvrtke za proizvodnju luksuznih automobila priopćile su kako će uložiti više od milijardu eura u širenje svojeg već postojećeg poslovanja izvan proizvodnje i prodaje automobila na sustave plaćanja po minuti ili po prijeđenom kilometru.

Konzultantska kuća PwC ističe da se proizvođači automobila suočavaju s marginalizacijom zbog tehnoloških tvrtki bogatih gotovinom, osim kada razvijaju usluge baziranu na korištenju vozila.

Uspostave tvrtki za usluge prijevoza na poziv sve su češća pojava. Kineska tvrtka Didi Chuxing namjerava graditi svoje poslovanje u Latinskoj Americi, a Uber stvara uporište na svom američkom tržištu.

Uber appeal | Autor: Matt Alexander/Press Association/PIXSELL Foto: Matt Alexander/Press Association/PIXSELL

„Daljnja suradnja s drugim pružateljima usluga, uključujući udjele u startupima i suradnju s etabliranim igračima, također je moguća opcija”, kazao je glavni izvršni direktor Daimlera Dieter Zetsche.

Daimlerov brend Car2Go, za dijeljenje vožnje, povezat će se s BMW-ovim tvrtkama DriveNow, ParkNow i ChargeNow, pri čemu oba proizvođača automobila imaju po 50 posto udjela u tom zajedničkom pothvatu.

Pothvat ima pet cjelina - REACH NOW, usluga osmišljavanja rute i rezervacije putem pametnih telefona, CHARGE NOW za punjenje električnih automobila, FREE NOW za pozivanje taksija, PARK NOW za usluge parkiranja i SHARE NOW za dijeljenje vožnje.

„Tih pet usluga bit će usko povezan kako bi se stvorio jedinstveni portfelj usluga mobilnosti s potpuno električnim voznim parkom, koji vozi i parkira autonomno”, izjavio je izvršni direktor BMW-a Harald Krueger.

BMW i Daimler rade na razvoju autonomnih automobila koji će im omogućiti da preokrenu tržište za taksi i usluge prijevoza na poziva.

"S već današnjih 60 milijuna klijenata imat ćemo koristi od neprimjetno integriranog, održivog ekosustava dijeljenja vožnje, prijevoza na poziv, parkiranja, punjenja i multimodalnih prijevoznih usluga", izjavio je Kruger za CNBC.

Komentari (3)
  • sad znam da nista ne znam :))

    22. 2. 2019,   15:03
  • Samo naprijed

    23. 2. 2019,   19:16