Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brojeve na mobitelu nećemo birati prstima već snagom misli

None Foto: fotolia

Izumitelji vjeruju da će napredni mobiteli imati široku primjenu među osobama s invaliditetom, a prve testiranja pokazuju uspješnost "čitanja misli" od oko 80 posto

Čini se kako je u užurbanom tempu svakodnevnog života čak i biranje brojeva na mobitelu postala aktivnost koja oduzima previše vremena, pa su američki istraživači izumili mobitel kojeg pokreću misli. U testiranjima provedenim na novom uređaju korisnici su nosili specijalno dizajnirane trake za glavu koje su preko Bluetooth uređaja bežično prenosile komande prerađenoj Nokiji N73. 

Tehnologija funkcionira na temelju provođenja signala iz mozga uz pomoć elektroencefalogramskih elektroda i algoritama za obradu signala, a stručnjaci vjeruju kako bi se uz trening svatko mogao naučiti tako upravljati svojim mobitelom.

Izum će biti od velike koristi i osobama s invaliditetom, tvrde izumitelji sa Svaučilišta Kalifornija. 

- Točnost željenih funkcija u početnim je testiranjima iznosila od 70 do 85 posto točna, prilikom pozivanja desetero znamenkastog broja telefona, a svakim narednim testiranjem točćnost se povećavala - objavio je vođa stručnog tima znanstvenika, Tzyy-Ping Jung.

Komentari (2)
  • A kaj kad se neces moc skoncetrirat... i to bas zato sto znas da moras ako hoces nazvat policiju dok ti lopovi provaljuju stan a ti si u ormaru i treses se od straha....??? :) :) :)

    15. 4. 2011,   07:51
  • Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

    15. 4. 2011,   07:52