Obavijesti

Tech

Komentari 8

Brzi internet i u konobama na otocima uz 5G funkcionalnosti

Brzi internet i u konobama na otocima uz 5G funkcionalnosti
7

Od početka prošle godine Vipnet je znatno poboljšao LTE pokrivenost, a 50 posto lokacija je na 300 Mbit/s. Na Rabu su predstavili i najnovija 5G rješenja koja podižu kvalitetu i pokrivenost signalom

VIDEO

Uvođenjem novih 5G funkcionalnosti na hrvatske otoke u Vipnetu su uspjeli ostvariti i do 4 puta kvalitetniji signal te dvostruko veću brzinu, rekao je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku u Vipnetu te pojasnio kako će novim rješenjima korisnici i na otocima u zatvorenom prostoru imati jednako kvalitetnu vezu kao što je to negdje u Zagrebu. 

Širenje optičke mreže koja bi na hrvatske otoke dovela brze podatkovne veze iznimno je skup i zahtjevan projekt, zbog čega su se u Vipnetu odlučili na hibridni model kojim su do Krka stigli optikom, a dalje su prema Cresu i Rabu modernizirali mikrovalne sustave koji se koriste kako bi se ostvarili visoki telekomunikacijski kapaciteti. Jedan od glavnih razloga ovakvog širenja brzih veza i na udaljene otoke je povećanje potreba od 150 posto tijekom turističke sezone. Ukidanje roaming naknada prošle godine omogućilo je strancima da i kod nas surfaju bezbrižno, no kako je to bilo prošle godine u srpnju, kad mnogi nisu bili sasvim sigurni što mogu i što ne, ove godine bi promet trebao bilježiti dodatni skok na obali.

- Konvergentna strategija bazira se na izgradnji fiksne infrastrukture u gradovima i većim naseljima dok se 4G mobilna tehnologija vrlo brzo počela percipirati kao bazična tehnologija koja omogućuje bezbrižno korištenje svih aplikacija, čak i kad nismo spojeni na žicu. Nakon implementacije prvih 5G funkcionalnosti u Vip mreži, današnja je demonstracija logičan nastavak i put prema potpunom uvođenju 5G tehnologije - rekao je Makar predstavljajući nove funkcionalnosti u Rabu. 

U Vipnetu su pojasnili i kako su novim dizajnom sa samo jednom baznom stanicom uspjeli pokriti 1500 kvadratnih kilometara oko Lastova, a podloga za to su MIMO i edge computing tehnologije. Edge computing na samoj baznoj stanici znači primjenu značajne procesorske snage, a MIMO se odnosi na matematički model komunikacijskog sustava s više prijamnih i odašiljačkih antena te omogućuje velika poboljšanja u propusnosti i dometu bez bez potrebe za povećanjem frekvencijskog opsega ili odašiljačke snage. 

- Dok u gradovima mobilna mreža nadopunjuje fiksnu infrastrukturu i dodatno olakšava svakodnevni rad i život, u ruralnim je krajevima ona jedini način da se dovoljno agilno dovede broadband i brzine predviđene Digitalnom Agendom, ali i da se smanji postojeći digitalni jaz. Zbog toga je Vipnetova mobilna mreža trenutno čak i na većim kapacitetima i brzinama u ruralnim krajevima i na lokacijama gdje nema fiksne infrastrukture. Turistički orijentirana područja poput priobalja i otoka, poseban su izazov zbog značajnih kapacitivnih potreba - rekao je Makar.

Naime, prema DESI indeksu (Indeks digitalnoga gospodarstva i društva) za 2018. Hrvatska se nalazi na 22. mjestu od 28 zemalja EU. Iako smo se popravili u odnosu na 2017., nismo ostvarili značajni napredak, a najveći izazov su loši rezultati u povezivosti, gdje smo na 27. mjestu. Dostupnost širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima i pokrivenost brzom širokopojasnom mrežom su ograničene. Osim toga, cijene fiksnog širokopojasnog pristupa i dalje su među najvišima u Europi. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje