Obavijesti

Tech

Komentari 9

Budite spremni: Ne želite da zakaže kad vam najviše treba

Budite spremni: Ne želite da zakaže kad vam najviše treba

Ljetnih se dana gotovo više i ne sjećamo, a svakim je danom sve hladnije. Shodno tomu bitno je i prilagoditi vožnju, ali i održavanje automobila u hladnim zimskim danima

VIDEO

Svjesni smo toga da iz godine u godinu ponavljamo iste stvari, ali razlog tomu je želja za podizanjem razine vozačke pismenosti, a samim time želimo smanjiti broj nesreća na našim prometnicama.

Kako biste što sigurnije prezimili u vašem automobilu bitno ga je dobro pripremiti za zimske dane koji nam predstoje. To znači da prije dolaska niskih temperatura valja posjetiti mehaničara koji će zamijeniti istrošene dijelove koji bi zbog velikih oscilacija u temperaturama mogli zakazati u neželjenim situacijama, piše Autostart.

Provjerite tekućine i metlice

Dolaskom hladne fronte povećava se broj ukupnih oborina pa u svakome trenutku budite sigurni da u automobilu imate adekvatnu tekućinu za pranje stakla, ali i da su metlice brisača spremne obaviti svoj posao. Usto, automehaničar će vam preporučiti da prije zime zamijenite tekućine poput antifriza.

brisaci

Zimske gume

Bitna je stavka da na vrijeme zamijenite gume jer zimske gume puno bolje prianjaju hladnoj podlozi, a i za kišnih i snježnih dana omogućit će vam veću kontrolu nad vozilom. Ne dozvolite da vas vrijeme iznenadi.

Pričekajte da se motor zagrije

Nakon što ste se uvjerili da je vaš limeni ljubimac spreman za hladnije dane, preporučujemo da i sebe na to adekvatno pripremite. Ujutro na posao krenite ranije i pričekajte da motor vašega automobila dosegne radnu temperaturu.

Zaboravite na nekontrolirano stiskanje gasa

Zaboravite nekontrolirano stiskanje gasa, a i s kočnicom budite pažljiviji, posebno ako u autu nemate sustav ABS. Prije svakog izlaska na  prometnice pune vozila imajte na umu da su zimski uvjeti na cesti i da se valja naoružati strpljenjem, jer za zimi je prometovanje dvostruko sporije nego u toplijim vremenskim periodima, a pogotovo u većim gradovima Lijepe Naše.

Obavezna svjetla

Ne zaboravite, jednako kao što vi želite primijetiti druge, dozvolite i da oni primijete vas pa obvezno imajte upaljena svjetla i po danu, a po potrebi upalite i maglenke.

Pripremite rekvizite za struganje

Vjerujemo kako nam snijeg neće bar još neko vrijeme na vrata, ali ako se to i dogodi budite spremni i već sada u aute stavite potrebne rekvizite za uklanjanje snježnih pahulja, ali i strugalice za led koji se nerijetko lovi na staklima.

Vožnja po snijegu

Ako se prije vremena zateknete u snijegu, posebno oni koji se s tim još nisu susreli, kretanje obavite tako da lagano puštate spojku i pustite da vozilo bez gasa postigne početnu brzinu, potom sve radnje odradite bez agresivnih, naglih poteza.

Posebnu pažnju obratite na to da je zaustavljanje vozila izrazito opasno jer i sitna pogreška vas može odvesti u zadnji kraj nečijeg automobila, stablo ili nešto treće. Bez obzira na snijeg ili kišu, povećajte sigurnosnih razmak između vozila. I za kraj, uvijek imajte spremnu prvu pomoć i člansku iskaznicu HAK-a.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu