Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čekali su 26 godina: Sad će svi gimnazijalci biti u istoj smjeni

None Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Gimnazija na Sušaku u Rijeci potpuno je preuređena, a učenici od ovog tjedna više ne trebaju dolaziti na nastavu u dvije smjene. Uz nove prostorije dobili su i nove tehnologije...

Ova godina je posebna jer je obljetničko slavlje za Gimnaziju na riječkom Sušaku započela otvaranjem novouređenih prostora, ali i konačnim prebacivanjem nastave u jednu smjenu.

Prostori su svečano otvoreni prošli tjedan, a ovaj tjedan napokon počinje i jednosmjenska nastava.

- Gimnazija je to čekala više desetljeća. Naime, od ponovnog formiranja 1991., Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci dijelila je prostor gimnazijske zgrade s Medicinskom školom u Rijeci sve do prije dvije godine, kad je Medicinska prešla na novu lokaciju. Time smo stekli uvjete za novi način rada, no bilo je potrebno te prostore potpuno adaptirati - kaže ravnateljica Đudita Franko.

Uređenje je trajalo dvije godine, a u potpunosti je uređeno i opremljeno (struja, internet-komunikacije, spušteni stropovi, farbanje, parketi) oko 1500 četvornih metara. Ukupno 10 učionica, dva nastavnička kabineta, dva kancelarijska prostora i sanitarni čvor za učenike te kompletna sanacija elektroinstalacija s infrastrukturom koja će omogućiti uvođenje suvremene računalne opreme u svim učionicama.

Utrošeno je oko tri milijuna kuna, a sve je financirala Primorsko-goranska županija.

- Nova organizacija rada za gimnaziju otvara potpuno novu viziju i stranicu škole s brojnim novim izazovima i mogućnostima, kako za učenike, tako i za nastavnike - potvrđuje ravnateljica.

Prelazak na jednosmjenski rad od 8 do 16 sati omogućit će redovnu, fakultativnu, izbornu, dodatnu i dopunsku nastave te brojne gimnazijske izvannastavne aktivnosti. Tako će svih 640 učenika iz 24 razreda opće, jezične i prirodoslovno-matematičke gimnazije imati mogućnost uključivanja u sadržaje koje žele tijekom dana, a ne kao dosad u večernjim terminima i nakon 20 sati, što je mnogima zapravo bio problem.

Naime, oni koji su bili u jutarnjoj smjeni nisu se navečer mogli vraćati u školu zbog aktivnosti, a problem su bili i učenici putnici.

Gimnazija je inače centar četiri županijska stručna vijeća, polažu se stručni ispiti iz pet predmeta, a ujedno je i vježbaonica Filozofskog fakulteta u Rijeci za gotovo sve studijske grupe koje obrazuju. Novouređene učionice Sušačke gimnazije predstavljene su na svečanoj proslavi obilježavanja 390. godišnjice djelovanja.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (2)
  • da je bar svima škola ujutro..više vremena za učenje a ne popodne.

    2. 11. 2017,   16:05
  • Uvijek sam volio ići poslijepodne.Mogao sam se naspavati.

    11. 11. 2017,   14:33