Obavijesti

Tech

Komentari 2

Čekali su 26 godina: Sad će svi gimnazijalci biti u istoj smjeni

Čekali su 26 godina: Sad će svi gimnazijalci biti u istoj smjeni
1

Gimnazija na Sušaku u Rijeci potpuno je preuređena, a učenici od ovog tjedna više ne trebaju dolaziti na nastavu u dvije smjene. Uz nove prostorije dobili su i nove tehnologije...

VIDEO

Ova godina je posebna jer je obljetničko slavlje za Gimnaziju na riječkom Sušaku započela otvaranjem novouređenih prostora, ali i konačnim prebacivanjem nastave u jednu smjenu.

Prostori su svečano otvoreni prošli tjedan, a ovaj tjedan napokon počinje i jednosmjenska nastava.

- Gimnazija je to čekala više desetljeća. Naime, od ponovnog formiranja 1991., Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci dijelila je prostor gimnazijske zgrade s Medicinskom školom u Rijeci sve do prije dvije godine, kad je Medicinska prešla na novu lokaciju. Time smo stekli uvjete za novi način rada, no bilo je potrebno te prostore potpuno adaptirati - kaže ravnateljica Đudita Franko.

Uređenje je trajalo dvije godine, a u potpunosti je uređeno i opremljeno (struja, internet-komunikacije, spušteni stropovi, farbanje, parketi) oko 1500 četvornih metara. Ukupno 10 učionica, dva nastavnička kabineta, dva kancelarijska prostora i sanitarni čvor za učenike te kompletna sanacija elektroinstalacija s infrastrukturom koja će omogućiti uvođenje suvremene računalne opreme u svim učionicama.

Utrošeno je oko tri milijuna kuna, a sve je financirala Primorsko-goranska županija.

- Nova organizacija rada za gimnaziju otvara potpuno novu viziju i stranicu škole s brojnim novim izazovima i mogućnostima, kako za učenike, tako i za nastavnike - potvrđuje ravnateljica.

Prelazak na jednosmjenski rad od 8 do 16 sati omogućit će redovnu, fakultativnu, izbornu, dodatnu i dopunsku nastave te brojne gimnazijske izvannastavne aktivnosti. Tako će svih 640 učenika iz 24 razreda opće, jezične i prirodoslovno-matematičke gimnazije imati mogućnost uključivanja u sadržaje koje žele tijekom dana, a ne kao dosad u večernjim terminima i nakon 20 sati, što je mnogima zapravo bio problem.

Naime, oni koji su bili u jutarnjoj smjeni nisu se navečer mogli vraćati u školu zbog aktivnosti, a problem su bili i učenici putnici.

Gimnazija je inače centar četiri županijska stručna vijeća, polažu se stručni ispiti iz pet predmeta, a ujedno je i vježbaonica Filozofskog fakulteta u Rijeci za gotovo sve studijske grupe koje obrazuju. Novouređene učionice Sušačke gimnazije predstavljene su na svečanoj proslavi obilježavanja 390. godišnjice djelovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju