Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čemu uopće služe statične kamere na hrvatskim cestama?

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL 4

Svjesni smo učestalih pogrešaka naših vozača te da prekomjerna brzina može dovesti do neželjenih posljedica. Stoga, ovim putem prije svega aludiramo na njih da prilagode brzinu prometnim propisima,

Postavljanjem takozvanih fiksnih kamera u nas se nije smanjio broj prometnih prijestupnika, već se povećao broj kažnjenih, blokiranih (kojih je ionako previše), a samim time su se pretrpali i već ionako 'zatrpani' sudovi, piše Auto start.

Jasno je i da su postavljene na mjestima gdje su prometne nesreće 'rijetkost', ali to su ujedno pozicije na kojima je zabilježeno najviše počinjenih prometnih prekršaja, poput prevelike brzine. Možda bi bilo pametnije da su postavljene na mjestima većega rizika, poput škola, vrtića, fakulteta...no to nije u našoj domeni.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Uzevši u obzir mjesta na kojima vrebaju proizlazi da je cilj isključivo punjenje državnoga proračuna. Pomalo smiješno, s obzirom na to da znamo koliko je Hrvata danas pod ovrhom i jedva 'krpaju' kraj s krajem. Pitaju li se 'glavni' tko će na kraju te kazne platiti, hoće li se tako narušiti život obitelji, otkuda će se financirati dodatno stručno osoblje za procesuiranje i rješavanje tih kazni? Izgleda kako na kraju ništa dobro neće proizaći iz tih 'u vjetar bačenih' milijuna'.

BOLJA SIGURNOST 10 novih lokacija na kojima će vas u Zagrebu snimati kamere

A svako kućište postavljeno na hrvatskim prometnicama košta 45.000 kuna, što znači da je za njih 143 država izdvojila 6.435.000 kuna. A da ne spominjemo kamere, jedna stoji čak 300.000, naše prometnice broje njih 56. Zbrojimo li sve to dobijemo vrtoglavih 23.235.000 kuna više-manje uzalud utrošenoga novca.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Uvjereni smo kako se taj novac mogao kvalitetnije utrošiti na razvijanje koncepata edukacije naših vozača, s ciljem smanjenja broja prometnih prekršaja, a uz to i kvalitetnijega života naših državljana.  

Komentari (57)
  • Kučište 45.000kn? Ja se javljam da ću napraviti isto za 20.000 sa montažom na stup. Moja zarada na tome je 15.000kn minimalno.

    4. 4. 2018,   19:44
  • Svaki dan vidim 5 ljudi najmanje sa mobitelom u ruci, jučer 2 puta vidim skretanje bez žmigavca, pa onda prolazak kroz crveno i s pravom pitam što radi policija koju mi plaćamo ? APSOLUTNO NIŠTA !!!

    4. 4. 2018,   19:52
  • Kućište 45 000, a kamera čak 300 000?? Hahahahahahahahahahahahahaahhahahaahhahahahahaahhaahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahhahahahaahahahahahahahhaahahahahahahahahahahahaha.

    4. 4. 2018,   19:57