Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Chatbot Rose misli da je žena, ali suce nije uspjela prevariti

None Foto: Pixabay/BBC

100.000 dolara dobit će autor umjetne inteligencije koji će voditi takav razgovor da se ne može prepoznati je li čovjek ili ne. Rose je bila najbolja, ali suce nije prevarila

Rose ima 30-ak godina i radi kao sigurnosna savjetnica u hakerskom svijetu. Iako ona misli da je čovjek, radi se o chatbotu, koji je odnio pobjedu na posljednjem natjecanju za nagradu Loebner

Nagrada na Loebneru je 100.000 dolara, a dobit će je autor programa koji će moći voditi takav razgovor da osoba s druge strane ne može identificirati radi li se o računalu ili drugoj osobi. 

Rose je na ovogodišnjem natjecanju nadmašila tri protivnika, ali nije bila dovoljno uvjerljiva da bi suci pomislili kako se radi o čovjeku, tako da lov na 100.000 dolara traje i dalje. 

Rory Cellan-Jones s BBC-a bio je jedan od sudaca na natjecanju te je ispričao kako mu je trebalo oko tri minute da bi shvatio da Rose nije čovjek. 
>>> Ovdje pročitajte cijeli razgovor između novinara i Rose.

Njezin autor Bruce Wilcox ispričao je za BBC kako suci inače pokušavaju odmah postaviti pitanje koje bi im otkrilo radi li se o robotu, odnosno postaviti prava pitanja. Dodaje da to može potrajati ako pokušavaš biti ljubazan u razgovoru, ali i da današnji chatbotovi su dovoljno razvijeni da mogu voditi 'normalan' razgovor nekoliko minuta prije nego shvatimo da nema osobe s druge strane.

Wilcox je inače iskusni natjecatelj na Loebneru, koji je pobjede odnio 2010. i 2011. godine s botovima Suzette i Rosette. 

Komentari (13)
  • Procitao sam razgovor. Sve u svemu ocjena 2/10. U prvih 5 razmjena poruka vidis da je chatbot ili veoma retardirana osoba. Do kraja razgovora ima blesave odgovore neki nemaju veze sa pitanjima postavljenim od strane novinara itd. Ugl jako jako lose i bas sam razocaran ako je taj chatbot jedan od najboljih.

    20. 9. 2015,   11:56
  • Pa onda svi u saboru imaju umjetnu neinteligenciju.

    20. 9. 2015,   12:40
  • fucking reklama izreklamiram ovome debilu mater sa svih strana nemogu v idit nista od usane reklame da to govno sta reklamiaju ista valja nebi se moralo ni eklamirat

    20. 9. 2015,   12:21