Obavijesti

Tech

Komentari 0

Chatbote, znaš li možda kada će mi na račun sjesti plaća?

Chatbote, znaš li možda kada će mi na račun sjesti plaća?
9

Slaven Mišak iz tvrtke BonsAI pričao je inteligentnim chatbot agentima te najboljim konverzacijskim opcijama. Ključni događaj u četvrtak bio je Technology Keynote na kojem su predstavljeni trendovi koji dolaze

VIDEO

Znate ono kad se bliži dan kad je plaća. Pa sretnete kolegice iz računovodstva i otvorite im vrata ureda da ne bi prolile kavu i usput ih diskretno pitate: "E samo da vas usput pitam, kad će sjesti lova?". E sad zamislite da to isto možete pitati chatbot! O tome je na WinDays konferenciji u četvrtak govorio Slaven Mišak iz tvrtke BonsAI.

Chatbot je računalni program koji automatizira određene zadatke, obično razgovorom s korisnikom putem konverzacijskog sučelja. Pojednostavljeno, to su mini-aplikacije koje mogu obavljati automatizirane zadatke. Najpoznatiji botovi su Siri i Cortana.



Tako je Mišak pričao o inteligentnim chatbot agentima. Chatbot najčešće koriste korisničke podrške, prodajni predstavnici, prodajni asistenti u webshopovima itd. Chatbot se programira tako da navodi korisnika na uže područje u kojem mu je potrebna pomoć, a tad nudi konverzacijske opcije. Mišak je govorio o arhitekturama chatbota te najboljim konverzacijskim opcijama za najbolje korisničko iskustvo.

Ključni događaj u četvrtak bio je Technology Keynote na kojem su predstavljeni tehnološki trendovi koji dolaze. Predavanje su otvorili Igor Pavleković iz Microsofta i Tomislav Tipurić iz Nephosa. Tipurić je predstavio 19. izdanje konferencije WinDays Technology, koncepta od kojeg je WinDays i nastao i formirao se kao konferencija. Tipurić je zahvalio content timu koji je radio na sadržaju tehnološkog dijela konferencije.

Pavleković je predstavio tehnološku strategiju Microsofta u kontekstu razvoja međusobno povezanih uređaja u svijetu. U zanimljivom videu prikazao što je Microsoft napravio s podatkovnim centrima, način na koji kompanija ulaže u sigurnost i infrastrukturu, ali i novu misiju, viziju i kulturu kompanije i, naravno, nove trendove. Na kraju je kazao kako kompanija ide u dobrom smjeru, vrijedi više no ikad, što se vidi i u cijeni dionica.

Nakon njega na pozornicu je izašao Alen Delić, vodeći konzultant za sigurnost tvrtke Diverto. Delić je u svom izlaganja predstavio Singapur kao najbrže rastuću ekonomiju na svijetu i društvo koje i u tehnološkom smislu može poslužiti kao odličan primjer razvoja domaćim IT tvrtkama. Na kraju izlaganja zaključio je kako su anonimnost i transparentnost velik problem i ujedno najveći izazovi za razvoj tehnologije.

Damir Dobrić, izvršni direktor i glavni softverski arhitekt tvrtke daenet GmbH, u svom je izlaganju govorio o strojnom učenju. Dobrić kaže kako već godinama radi na nekim odličnim projektima koji uključuju strojno učenje te sumirao Microsoftov sustav strojnog učenja. Na kraju svog izlaganja demonstrirao je primjer predikcijskog strojnog učenja.

Nakon govora uslijedio je panel sve četvorice na kojem su komentirali aktualne tehnološke trendove.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance