Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Crkva svetog Marka za Google karte je "srpska pravoslavna"

None Foto: Google Maps

Googleove karte opise za svoja mjesta koriste iz raznih izvora i sami su svjesni da se mogu pojaviti nepravilnosti, ali ovaj opis stoji već jako dugo, a i iz Googlea nisu točno rekli kad će ga popraviti

Googleove karte odličan su alat za snalaženje u novom mjestu, ali turistima u Zagrebu one će isto tako reći da je crkva sv. Marka na Gornjem gradu "monumentalna srpska pravoslavna crkva u srednjovjekovnom stilu izgrađena između 1931. i 1940." 

Sličan opis jednog od najpoznatijih simbola Zagreba stoji i na engleskom jeziku, što je izazvalo gomilu bijesnih komentara Googleovih korisnika koji su zatražili i da to hitno isprave. Osim prijavljivanja problema direktno na stranici, mnogi su pisali Googleu, a iako ovaj opis stoji već neko vrijeme, Google još nije ispravio taj propust. 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Googleu znaju za taj problem, potvrdili su za Večernji list iz agencije koja im vodi službene komunikacije u Hrvatskoj. 

- Različite vrste podataka koji se nalaze na Google kartama dolaze iz različitih izvora. Naši podaci za baznu kartu, kao što su nazivi mjesta, granice i cestovne mreže, kombinacija su informacija dobivenih od trećih strana, javnih izvora i samih korisnika. Sve u svemu, ovo omogućuje vrlo sveobuhvatnu i ažuriranu mapu, ali shvaćamo da se povremeno mogu pojaviti nepravilnosti iz nekog od tih izvora. Iako redovito ažuriramo kartu, vrijeme potrebno za ažuriranje zna varirati - rekli su iz Googlea za Večernji. 

Iz Zagrebačke nadbiskupije također su kontaktirali Google kako bi riješili ovaj opis crkve, koja je jedan od najstarijih građevnih spomenika Zagreba. 

Komentari (40)
  • Nije samo google . Mnoge aplikacije koriste srpski jezik za hrvatski

    10. 1. 2019,   09:58
  • Google ko Google, kuže tehnologiju no o zemljopisu, povijesti i drugim činjenicama nemaju pojma. Više zna hrvatski pučkoškolac od njih. Klasika Ameri.

    10. 1. 2019,   10:08
  • Ako Sveznajući Google kaže da je pravoslavna onda je pravoslavna. Ne preispituj svetu riječ Googleovu,. 🤣

    10. 1. 2019,   11:47