Obavijesti

Tech

Komentari 1

Cyber napadi mogu izazvati kolaps financijskog sustava

Cyber napadi mogu izazvati kolaps financijskog sustava
1

Cyber naoružanje u svim njegovim oblicima bit će od ključne važnosti uz konvencionalne i psihičke napade država u budućnosti ratovanja, tvrde stručnjaci

VIDEO

Koordinirani napadi na kritične računalne sustavne mogli bi stvoriti 'savršenu oluju' s katastrofalnim globalnim posljedicama, upozorili su svjetski lideri. Ukoliko se neprekidni niz cyber napada dogodi u isto vrijeme kad i teroristički napadi ili prirodne katastrofe moguć je sveubohvatni globalni šok i pandemija koja može rezultirati kolapsom svjetskog financijskog sustava, tvrdi Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Planovi za oporavak sustava trebaju staviti kibernetičku sigurnost na pravo mjesto i obuhvatiti potrebe svih građana, a ne samo središnje državne objekte. Upozorenje dolazi samo mjesec dana nakon što je grupa Anonymous poremetila web stranice Vise, Mastercarda i Amazona zbog prekida veza s Wikileaksom.

- Najveću zabrinutost kreatora politike izazivaju dva različita cyber događaja koja se odvijuju u isto vrijeme ili cyber napadi tijekom drugih oblika katastrofa ili napada - kaže OECD u svojem izvješću.

Takav sličan događaj može biti okidač vrlo velikih solarnih baklji koje crpe energiju iz sunca ako komunikacijski sateliti, ćelijske bazne stanice i prekidači rade na bazi solarnih ćelija. Na taj način bi se mogle uništiti sve ključne komunikacijske komponente. Posljednji veliki događaj bio je 1859. godine, a sljedeći će očekuje 2012. ili 2013. Uz taj događaj drugi problem bi mogla biti dosad nepoznata temeljna manjkavost tehničkih blokova na internetu. Višekratni koordinirani napadi ipak su ograničeni i neizvjesni jer napadači mogu oštetiti svoje vlastite interese.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cyber rat je nešto što svi političari mogu očekivati u budućim ratovima, kao i u okršajima koji im prethode.

- Cyber naoružanje u svim njegovim oblicima igrat će ključnu ulogu uz konvencionalne i psihičke napade država u budućnosti ratovanja - kaže koautor studije Ian Brown.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle